Det var natt til lørdag 5. november i fjor at kvinnen i 20-årene tok plass i nattoget til Trondheim sammen med kjæresten sin. Sammen skulle de reise fra Oslo til Trøndelag for å besøke kjente.

Det som skjedde på toget i løpet av denne natten ble grundig belyst i en straffesak i Sør-Trøndelag tingrett nylig, hvor NSB-konduktøren sto tiltalt for å ha forgrepet seg på kvinnen. Han nektet straffskyld for to tilfeller av seksuell handling uten samtykke.

Ble dårlig

Ifølge dommen møtte kjæresteparet den tiltalte konduktøren flere ganger under turen - blant annet da de sto og røykte. «På dette tidspunktet var stemningen mellom dem hyggelig», ifølge dommen. Dette skulle imidlertid endre seg.

«Hysj, dette blir mellom oss», mener Sør-Trøndelag tingrett at konduktøren sa den første gangen han befølte den kvinnelige passasjeren.

Paret hadde sitteplasser på veien nordover, og etter klokken 02.00 fant de plassene sine for å sove. Mellom klokken 04.00 og 05.00 gikk imidlertid kvinnen ut av kupeen for å finne seg vann. Hun følte seg dårlig. I kafévognen møtte hun konduktøren igjen, og fortalte at hun følte seg dårlig og ikke fikk sove. Det førte til at hun ble tilbudt en ledig sovekupé av mannen.

«Ettersom en sovekupé var en oppgradering, fant hun tilbudet svært generøst og takket ja til dette», går det frem av dommen. Den tiltalte mannen svarte da med å løfte henne bort til kupeen. «Ved løftet benyttet tiltalte en metode der den ene hånden holdt bak skrittet til fornærmede. Fornærmede ble svært forfjamset og satt ut av hendelsen», heter det i dommen. Selv om hun fant dette nedverdigende, ga hun ikke uttrykk for at hun ikke likte opptredenen.

- Berørte skrittet til kvinnen

Etter å ha kommet seg inn på kupeen, begynte kvinnen å kle av seg. Hun ville legge seg. Konduktøren ble imidlertid værende, og «la hånden på fornærmedes truse da hun hadde satt seg på sengen», skriver retten. Han bevegde også fingrene på innsiden av trusa og berørte skrittet til kvinnen, finner dommerne bevist.

Mens dette skjedde uttalte mannen: «Hysj, dette blir mellom oss», mens kvinnen da utbrøt «nei, ikke rør meg», og markerte med en håndbevegelse at hun ikke samtykket til at konduktøren tok henne på skrittet. Dette førte til at konduktøren stoppet, og reiste seg, ifølge dommen.

Kvinnen i 20-årene la seg til å sove, men ba konduktøren om å vekke henne før de ankom Trondheim. I retten forklarte hun at hun opplevde episoden som skremmende og svært nedverdigende.

Ble konfrontert med handlingen

Noen timer senere våknet kvinnen av at tiltalte tok henne på brystet innenfor BH-en og rundt skrittet utenfor trusen. Da hun kom til seg selv og forsto hva som skjedde, svarte hun på nytt «nei», og markerte at hun ikke samtykket til mannens adferd. Konduktøren stoppet opp og svarte at toget snart ankom Trondheim.

Etter at mannen hadde forlatt kupeen tok kvinnen på seg klærne og sprang bort til kjæresten, som hadde sovet i den andre kupeen under hele hendelsen. Gråtende fortalte hun om det som hadde skjedd. Kjæresten konfronterte da konduktøren med handlingen og han erkjente da at han hadde tatt på fornærmede både «nedentil» og «ovenpå», ifølge dommen.

Den fornærmede kvinnens kjæreste spurte deretter om navnet på konduktøren. Han fikk da en lapp hvor konduktøren hadde skrevet et annet - men ikke sitt eget, ifølge dommen.

- Betydelig aldersforskjell

I sin vurdering av hendelsesforløpet har retten lagt vekt på både fornærmedes og tiltaltes forklaringer, og det påpekes i dommen at mannen i relativt stor grad har bekreftet det faktiske hendelsesforløpet. Retten ser bort fra at kvinnen ga samtykke til at tiltalte kunne ta på henne - og viser blant annet til at tiltalte var på arbeid som konduktør samt den betydelige aldersforskjellen.

I straffutmålingen finner dommerne det skjerpende at det blant annet dreide seg om flere tilnærmelser mot kvinnen og at den ene krenkelsen skjedde da hun sov. Mannen dømmes derfor til fengsel i 90 dager. Han må også betale 5000 kroner i saksomkostninger.

Tore Angen forsvarte den tiltalte konduktøren i retten. Om dommen ankes eller ikke, har han ikke fått diskutert med sin klient.

Advokat Tore Angen, som forsvarer den tiltalte mannen, opplyser at han ikke har fått diskutert dommen med sin klient. Han kan derfor ikke si noe om avgjørelsen ankes eller ikke.

Ukjent for NSB

Pressesjef Åge-Christoffer Lundeby i NSB opplyser at NSB ser svært alvorlig på denne saken.

- NSB har ikke vært kjent med episoden før vi nå har lest dommen fra Sør-Trøndelag tingrett. Personen det gjelder tjenestegjør ikke lenger som konduktør. Vedkommende har etter avsluttet konduktørtjeneste vært leid inn på timebasis til annen tjeneste. Dette vil nå bli avviklet med umiddelbar virkning, skriver han i en e-post til Adresseavisen.

- Hvilke rutiner har NSB når slike ting skjer?

- Vanlig rutine i NSB er at det blir etablert en personalsak, der hendelsen blir gransket. Avhengig av funn i granskingen vil eventuelle arbeidsrettslige reaksjoner bli iverksatt, svarer han.

- Er dette en enkeltstående hendelse, eller er det eller har det vært andre lignende straffesaker mot konduktører?

- Vi er ikke kjent med lignende episoder, svarer Lundeby.

Han opplyser videre at det ikke er ikke krav om politiattest for å tjenestegjøre som konduktør hos NSB.

- NSB har ikke vært kjent med episoden før vi nå har lest dommen fra Sør-Trøndelag tingrett, opplyser pressesjef Åge-Christoffer Lundeby i NSB. Foto: Bjørn Stuedal