Universitetet holder også muligheten for bygging i grøntområder åpen, til tross for politikernes klare signaler.

I to omganger har formannskapet i Trondheim bedt NTNU legge mer virksomhet til Midtbyen og advart mot bygging i grøntarealene rundt Gløshaugen. Sentrale politikere har uttalt seg skarpt mot NTNUs planer. Ordfører Rita Ottervik sa i Adresseavisen tvert nei til bygging i Elgeseter park, sør for Studentersamfundet. Men uenigheten om lokalisering har ikke fått NTNU til å ombestemme seg.

- Tar ikke NTNU hensyn til kommunepolitikernes klare tale?

- Vi tar signalene, og det er bra at de kommer før den formelle planprosessen, sier Merete Kvidal, prosjektsjef for campusutvikling.

- Nå kan vi utforske mulighetene i forkant, samtidig som vi forholder oss til vedtaket i NTNUs styre. NTNU mener virksomheten er best tjent med en samling innenfor området styret vedtok. Konseptvalgsutredningen og kvalitetssikringsprosessen var tydelig på at fysisk samling må til for at campusutviklingen skal gi en samfunnsøkonomisk gevinst. Vi kan ikke lage et prosjekt som ikke oppfyller de overordnede målene. Programmet for andre del av campuskonkurransen sier ikke at det bygges i park. Budskapet er at det grønne skal ivaretas og har stor verdi. Men vi må erkjenne at parken er en barriere mellom byen og campus. For å koble Gløshaugen til byen må noe gjøres med forbindelsen gjennom grøntområdene. Vi ønsker å utforske ulike måter å gjøre det på. Fem fagsterke team konkurrerer om dette.

Rektoren vil unngå konflikt om campuslokalisering

I konkurransegrunnlaget sier NTNU at eventuell bygging i parkområder skal kompenseres.

- Hva med ordførerens kontante nei til bygging i Elgeseter park?

- Det må ikke reises bygg der, men innenfor campusområdet er avstand en utfordring. Grøntarealene ved Studentersamfundet har utvilsomt et potensial. Det viktigste er hvordan området kan utvikles til et godt møtested, mellom campus og byen, og mellom Gløshaugen og Øya.

- Risikerer dere at kommunen ikke vil akseptere vinnerløsningen?

- Løsningen må være gjennomførbar, det inkluderer godkjenning av planmyndigheten. Konseptvalget vil sikkert bli bearbeidet, hvor mye gjenstår å se. Ennå gjenstår mye viktig arbeid. Vi må samarbeide tett med teamet som vant konkurransen, med kommunen som planmyndighet og alle de andre interessentene. Dette er en bydel der folk bor og jobber, og som har sitt arkitektoniske særpreg.

Kvidal vil ikke gå med på at NTNU har ignorert kommunens signaler.

- Vi har jobbet tett med kommunen hele tiden. Det gjelder byplankontoret, rådmannens fagstab og politisk nivå. Vi er enige om det overordnede behovet for samling, men har ulikt ansvar vi skal forvalte. NTNU viktigste jobb vil alltid være å utvikle egen virksomhet. Samtidig er vi bevisste på byen vi er en del av. Det gir mange muligheter og konsekvenser å utvikle et universitet i en sentrumsbydel som Elgeseter. NTNU og kommunen har lenge samarbeidet nært om å gjøre Trondheim til den beste studiebyen.

- Ønsker NTNU en tettest mulig samling?

- Vi kunne fortettet Gløshaugen-platået og videre sørover, men styret mener det er en verdi å integrere campus med bydelen som ligger nærmest. Det kan vi få til på Elgeseter, samtidig som samlingen er nær nok til at NTNU får de faglige og utdanningsmessige gevinstene som er helt avgjørende. NTNU ønsker også å trekke byen inn på campus, gjennom å gjøre arealene mer åpne og inviterende. Kan vi for eksempel gjøre noe for at Hovedbygningen blir interessant for folk flest, spør campussjef Merete Kvidal.

Vinneren klar i mai

Fem forslag gikk videre fra første runde i konkurransen om campus. Juryen har kommentert hvert enkelt av forslagene. Nå er de fem arkitektfirmaene i gang med å justere sine bidrag til finalerunden. Forslagene skal være innlevert innen 7. april. Vinneren kåres 15. mai av en jury der to av de syv medlemmene kommer fra Trondheim kommune.

Høyskoleparken er fredet, men området ned mo Elgeseter gate er høyaktuell som knutepunkt i campus.