Fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap) er allerede på overtid så det holder.

Egentlig skulle han ha svart nominasjonskomiteen på om han tar gjenvalg til fylket eller ikke for lenge siden. Sentrale Ap-kilder sier at de tror – og forventer – at han stiller opp. Sandvik sitter likevel på gjerdet og sier at han «ikke vet» når han skal svare.

Flere kilder forteller Adresseavisen at ett av problemene til Sandvik, er at han mangler kandidater rundt seg med lang erfaring fra det tidligere nordfylket. May Britt Lagesen er én av de profilerte Ap-fylkestoppene fra nord som har sagt nei til gjenvalg. En annen sentral nordtrønderen som gir seg, er leder av Trøndelag Ap: Anne Marit Mevassvik.

Les også: - Jeg vil anta at Tore O. merker presset han også, nå

Mister kompetanse

At de to erfarne politikerne forlater fylkespolitikken, gjør at Ap taper viktig kompetanse. Dessuten mangler det klare, kvinnelige kandidater fra det tidligere nordfylket. Sandvik kommenterer at de to har sagt nei til gjenvalg:

- Det er behov for erfaring fra tidligere Nord-Trøndelag, det er fordi det er utfordrende på kort sikt å skaffe den erfaringen som Lagesen og Mevassvik har, sier fylkesordfører Sandvik.

- Vi erfarer fra flere kilder at du er blant dem som arbeider for å få Lagesen til å ombestemme seg med tanke på gjenvalg?

- Jeg kommenterer ikke interne prosesser, sier Sandvik.

Er ordførerkandidat

Lagesen leder i dag kulturkomiteen i fylket, og er en profilert og erfaren politiker fra Steinkjer. Hun var leder i Aps kommunestyregruppe i Steinkjer og varaordfører fra 2011-2013. I 2013 ble hun fylkesråd i Nord-Trøndelag.

- Vi erfarer at Sandvik prøver å få deg til å snu – og takke ja til gjenvalg likevel?

- Jeg har ingen kommentar til det, sier Lagesen.

- Det er behov for erfaring fra tidligere Nord-Trøndelag inn, det er fordi det er utfordrende på kort sikt å skaffe den erfaringen som Lagesen og Mevassvik har, sier fylkesordfører Tore O. Sandvik, er sammen med fylkesrådmannen og Anne Marit Mevassvik.

Lagesen bekrefter imidlertid at hun har takket ja til å stå på lista i Steinkjer. Etter at hun sa nei til gjenvalg på fylket, ble hun kontaktet av nominasjonskomiteen i Steinkjer Ap. I Steinkjer har Sp sittet med ordføreren i tre perioder, og Ap er mer enn klare for å ta over ordførerkjedet der.

- Er du aktuell som ordførerkandidat?

- Beslutningen jeg tok om å gå ut av fylkespolitikken, har jeg tatt på selvstendig grunnlag. Det har ingen ting med Steinkjer å gjøre. Jeg avviser ikke at jeg er aktuell som ordførerkandidat, men Steinkjer har flere gode kandidater, sier Lagesen.

Arve Løberg leder nominasjonskomiteen i Steinkjer Ap, og han har bekreftet overfor Trønder-Avisa at Lagesen er blant kandidatene til å toppe deres liste ved kommunevalget i Steinkjer neste høst.

2 prosent til nord

En sak som har provosert mange i nord den siste tiden, er fordelingen av kulturpenger for et par uker siden. Administrasjonen lyste ut en ekstra tilskuddsrunde innen kultur med overskuddspenger fra i fjor. Etter at søknadene hadde kommet inn, foreslo de å bruke bare 2 prosent av potten i tidligere Nord-Trøndelag, skrev Trønder-Avisa. Av totalt 2 millioner kronene var bare 35.000 foreslått brukt i norddelen. Hovedutvalgsleder Lagesen var blant dem som ikke la skjul på at hun er skuffet over administrasjonen i fylket.

- Ved å bruke flere kulturkroner ute i Trøndelag, ville det vært med og gitt sammenslåingen større kraft og styrke. Jeg syns saksframlegget som ble lagt fram er uheldig i det bildet, sa Lagesen til avisa.

Dette er en av flere saker der politikere fra det tidligere nordfylket er misfornøyde med hvordan det nye, sammenslåtte fylket fungerer.

Les også: Ottervik vil ikke svare om gjenvalg - men her er hennes nye rådgiver

Flere forsvinner

Minst åtte av nordtrønderne som ble innvalgt for Ap for tre år siden, forsvinner ut, ifølge Trønder-Avisa. Anne Marit Mevassvik er nå blant søkerne til toppstillingen på Stiklestad Nasjonale Kultursenter, skrev Trønder-Avisa onsdag. Også tidligere fylkesleder i nordfylket, Bjørn Engen, har sagt nei til gjenvalg, etter hva Adresseavisen forstår. Det gjelder også Inger Marit Eira-Åhrén fra Røyrvik. Da hun sa nei til gjenvalg, tok hun samtidig et oppgjør med kulturen i både politikken og forvaltningen i nye Trøndelag fylkeskommune:

- Å jobbe for saker som står mitt hjerte nær i et Stor-Trøndelag har blitt mer krevende enn givende. Som same, reineier og distriktspolitiker har jeg følelsen av å jobbe i konstant motvind, og mot tyngdekrafta. Jeg vil derfor ikke bruke av min tid på dette noe mer, sa Eira-Åhrén til T-A nylig.

Les også: Unge stjerner forlater båten