- I 2009 ble mannen siktet for seksuell omgang med barn under ti år i nær familie. Han forsvant før rettssaken kom opp, sier politiadvokat Anita Ravlo Sand i Trøndelag politidistrikt.

Trønderen, som nå er i 50-årene, er tiltalt for en rekke overgrep mot sin egen datter. Overgrepene skal ha skjedd i løpet av en periode på flere år i en kommune i Trøndelag.

Rettssaken skulle egentlig finne sted i løpet av 2010, forklarer Ravlo Sand.

- Da tiltale og dato for rettssak skulle forkynnes, oppdaget man at han ikke var hjemme. I ettertid fikk vi opplysninger om at han oppholdt seg i et land i Asia. Siden har han vært etterlyst internasjonalt.

Pågrepet på Gardermoen

Over åtte år etter fikk norsk politi endelig et gjennombrudd i saken: Tidligere i år tok trønderen kontakt med ambassaden i det aktuelle landet i forbindelse med noe som hadde med passet hans å gjøre.

- I forrige uke fikk vi beskjed om at han var på vei nordover, og fredag 3. august ble han pågrepet på Gardermoen, sier Ravlo Sand.

I kjennelsen fra fengslingsmøtet i Sør-Trøndelag tingrett står det at det foreligger «en konkret og nærliggende unndragelsesfare», i og med at mannen har unndratt seg straffeforfølgelse i en årrekke.

«Videre har han sterk interesse av videre unndragelse, i det han må påregne en lengre ubetinget fengselsstraff dersom han domfelles i tråd med tiltalen», heter det i kjennelsen.

- Det er sjelden vi opplever slikt, i hvert fall etter at noen har vært borte i så mange år, sier politiadvokaten.

- Erkjenner delvis straffskyld

Mannen har bolig i det asiatiske landet, hvor han har bodd med sin samboer.

«Han har tilstrekkelig med midler til å reise ut av landet, og selv om han ikke har pass, vil det være praktisk mulig å reise ut av landet», står det i kjennelsen.

- Dette er en gammel sak. Han har erkjent delvis straffskyld, men ikke av det omfanget. Han avviser at det har skjedd noe med noen under ti år, sier advokat Tore Angen.

foto
Tore Angen er den overgrepstiltalte mannens forsvarer. Her fotografert ved en tidligere anledning.

Han har vært mannens forsvarer siden pågripelsen fredag i forrige uke.

- Han har bodd lenge i utlandet. Før han dro hadde han ikke fått forkynt noe tidspunkt for rettssaken.

Hovedforhandlingen starter i september. Tiltalte ble varetektsfengslet i fire uker, og tok betenkningstid med tanke på en eventuell anke.