- Når NRK setter nazistempelet på meg, bidrar det til å fyre opp og legitimere hets, sjikane og trusler. Jeg vant til mye, men dette er drøyt for familien min.

Nestleder Per Sandberg trodde han hadde alt under kontroll da Frp avsluttet landsmøtet sitt på Gardermoen for to helger siden.

Men det var før saken om T-skjorten hans eksploderte i media, sosiale medier og i det politiske miljøet.

På landsmøtets siste dag skulle Frp stemme over resolusjonene sine. Blant disse om Syria og om kvoteflyktninger.

Sandberg hadde tatt på seg en T-skjorte denne morgenen. Med et maritimt anker, bølger og påskriften «Good Journey» og «Sea Adventures». Et kjøp han gjorde sist gang han skulle slappe av med familien i fred for journalister og medienes søkelys, i Florida for halvannet år siden.

Sandberg har i ettertid sagt at T-skjorten var helt tilfeldig og uten baktanke for situasjonen i Middelhavet.

- Vi hadde jo gjennomført et prikkfritt landsmøte. De hadde ingenting. Ikke en jævla journalist, ingen delegater, ingen reaksjoner på T-skjorten.

Les også: - Gutten skulle aldri vært om bord

Les også: Sint Sandberg gjenvalgt

«Ta Sandberg, for enhver pris»

Per Sandberg puster tungt. Det er gått halvannen uke siden landsmøtet ble avsluttet, men han er fortsatt rasende forbannet.

Det var politisk redaktør i Dagens Næringsliv, Kjetil Bragli Alstadheim, som først gjorde et lite avslutningspoeng av Sandbergs maritime T-skjorte sin landsmøtekommentar.

- Det som skjedde etterpå ble helt vilt. I Oslo sitter det for eksempel en forlagsredaktør. Anders Heger. Han kalte oss et drittparti, så for meg er han en drittsekk. Han begynte å lage de underligste konstruksjonene på sosiale medier. Så kastet folk seg på. Uten sperrer. Alt er åpenbart lov når det gjelder Per Sandberg, sier en frustrert Sandberg.

Motangrep

Sandberg sier til Adresseavisen at han nå vil ta et oppgjør med alle som mener å vite hvordan han er – og tolker hans motiver i «hytt og vær».

- Noen vil sikkert si at jeg sutrer igjen. Men det gjør jeg ikke. Jeg er hel ved. Jeg er ekte i alt jeg foretar meg. Bånn ærlig. Jeg vet at jeg er kontroversiell og jeg vet at jeg tramper i klaveret en gang iblant. Men ingen kan si at jeg har gått til personangrep på noen. Ikke siden boken min. Men nå føler jeg behov for å si klart ifra igjen, sier Sandberg.

Det er det han opplever som mange – og økende – personangrep han «vil si fra om».

- Hva vet en Ann-Magritt Austenå i Noas, en kultursjef Ansnes i Sunndal kommune eller stabelen av kommentatorer og såkalte eksperter her nede i Oslo-gryta om mine holdninger? Ingenting. Men de tolker, angriper og karakteriserer på rekke og rad. Det er forkastelig, sier Sandberg.

Les også: Ingen nye Frp-millioner til Syria-flyktninger

Les også: Trondheim får 30 millioner i revidert nasjonalbudsjett

NRK med naziskjorte

Sandberg sier at han selv er «godt vant» med juling. Men nå er han bekymret for familien sin. I forrige uke publiserte NRK en satire-video, der Sandberg var ikledd T-skjorte med nazisymbol. Bildet lå på fronten av nrk.no i nesten to døgn.

- Da tok jeg timeout og brukte tid på å pleie familien min. Når NRK setter nazistempelet på meg, bidrar det til å fyre opp og legitimere hets, sjikane og trusler. Jeg er vant til mye, men dette et er drøyt for familien min, sier Sandberg, som mener underholdningsredaktøren Charlo Halvorsen i NRK kan ha politiske motiver for å «la nazihetsen slippe gjennom».

- Charlo Halvorsen er gift med tidligere og mangeårig leder av SV, Kristin Halvorsen.

-  Er ikke dette en type kritikk som du selv føler deg urettmessig utsatt for?

- NRK gjør noe av det groveste jeg og familien min er blitt utsatt for, jeg må spørre meg hva som ligger bak. Mener de virkelig at jeg er nazist? Hvilket annet budskap vil de ha fram?

KrF, SV og retorikkekspertene

Sandberg konstaterer at det nesten utelukkende er politikere fra SV og KrF som har gått til personangrep på ham.

- Fylkeslederne Olav Moe og Morten Halling fra Østfold og Oppland KrF påstår at de vet noe om mine holdninger. SVs Snorre Valen er også alltid raskt ute. SV, som har fanen av solidaritet høyt der oppe, og KrF, som veiver rundt med nestekjærligheten sin, står for de hardeste personangrepene, sier Sandberg.

Sandberg er også kritisk til retorikkekspertene Kjell Terje Ringdal og Kjell Lars Berge.

- De lot seg intervjue og «følte» menneskeforakt og regjeringskrise. Vel, jeg «føler» i så fall at de har en sosial intelligens på nivå med ekorn. Og da beklager jeg litt til ekornene. Disse retorikkekspertene baserer sine uttalelser på en produsert påstand, de er rene amatører. Heldigvis tror jeg folk ser det.

Skal aldri beklage mer

Tirsdag møter Frp de andre partiene, KrF inkludert, til forhandlinger om kvoteflyktninger. Senere skal de fire borgerlige partiene samarbeide om statsbudsjettet.

-  Tenker du nå i ettertid at det T-skjorten rett og slett ble feil?

- Nei. De som ikke ville misforstå, har ikke gjort det. Jeg er dessuten helt ferdig med å angre meg. Per Sandberg har beklaget for siste gang.