Røros/Holtålen: Det sier distriktsleder Knut Tørresdal i Riast/Hylling reinbeitedistrikt og legger til at ett medlem i fjellstyret nå står i veien for fortsatt samarbeid.

– Vi i Gåebrien sijte (Riast/Hylling reinbeitedistrikt) vil ikke samarbeide mer med fjellstyret før vedkommende enten blir skiftet ut, eller holdes helt unna alle saker som angår reindrifta og/eller de områdene vi bruker, sier Tørresdal til Adresseavisen.

Oppfordret til å skyte rein

Det skjer etter at Ålen fjellstyre nylig behandlet spørsmålet om mulige reaksjoner overfor ett av sine medlemmer, etter at han i september via Facebook bl.a. oppfordret alle jegere med jaktrett til å skyte angivelig umerket rein «som ikke reindrifta kan gjøre krav på» i Hessdals-området i Holtålen.

Fjellstyret tar sterkt avstand

I sitt vedtak om saken tar fjellstyret sterkt avstand fra deler av Facebook-innlegget, samtidig som de understreker at det som kom til uttrykk i innlegget ikke er Ålen fjellstyres holdninger, men «vedkommendes private syn».

Av fjellstyrets saksutredning går det frem at man, i samråd med Norges Fjellstyresamband og deres jurist, kom til at det som ble skrevet på Facebook ikke er tilstrekkelig til å avsette et valgt medlem i fjellstyret.

– Altfor mild reaksjon

Der heter det også at det ikke kan fattes vedtak om generell inhabilitet, selv inhabilitet i saker som angår en bestemt gruppe kan være en aktuell reaksjon.

Fjellstyret vedtok derfor at eventuell inhabilitet skal vurderes i hver enkelt sak.

– Dette er en altfor mild reaksjon. Jeg mener at Ålen fjellstyre har fattet et kosmetisk vedtak for å dekke over sine egentlige holdninger, sier Tørresdal.

– Mangel på kunnskap

Han mener dessuten at mange av uttalelsene fra medlemmer i Ålen fjellstyre vitner om mangel på kunnskap om reindrift.

– Det faktum at vi heller ikke har fått plass i fjellstyret, slik Fjelloven gir oss rett til å kreve gjennom vår bruksberettiget i Gauldal statsallmenning, viser etter min mening også tydelig at det i Holtålen ikke er ønskelig å ha tilgang til slik kunnskap, sier Knut Tørresdal.

– En svært utrivelig sak

– Vi beklager sterkt at slike saker kommer opp og håper at reindriftsnæringen vil fortsette samarbeidet med oss.

Det sier lederen av Ålen Fjellstyre, Einar Georg Skårdal, i en kommentar til reaksjonene fra distriktsleder Knut Tørresdal i Gåebrien sijte.

– Dette er en svært utrivelig sak for fjellstyret, som har kommet i et dårlig lys på grunn av det som ble skrevet på Facebook av ett av våre medlemmer. Vi har dessverre ikke herredømme over hva folk foretar seg privat på Facebook, sier Skårdal.

Han har ingen problemer med å forstå reaksjonene fra reindriftas side, men frykter samtidig at et brudd i samarbeidet vil være til stor ulempe både for reindriftsnæringa og fjellstyret.

Vil ha med reindrifta

– Reineierne er rettighetshavere i Gauldals statsallmenning, og jeg mener derfor det vil være en fordel for begge parter at også de er representert i fjellstyret. Men det er Holtålen kommune som velger fjellstyrets medlemmer, så det må i tilfelle også være kommunen som kan løse det spørsmålet, sier Einar Georg Skårdal.

Kommunen griper ikke inn

Ordfører Jan Håvard Refsethås (Sp) i Holtålen sier at det ikke er aktuelt for kommunen å foreta noen utskifting av medlemmer i fjellstyret før det skal velge nye medlemmer neste høst.

– Dersom det skal skje, må det i tilfelle komme som resultat av at det aktuelle styremedlemmet selv velger å tre ut av fjellstyret, sier han.

Ordføreren legger til at kommunen hittil ikke funnet grunn til å ta hensyn til reindriftas ønske om representasjon i fjellstyrene, men sier at det vil bli vurdert dersom det fremmes krav om slik representasjon.

Det er ikke aktuelt for kommunen å skifte ut medlemmer i fjellstyret før det skal velge nye medlemmer neste høst, opplyser Holtålen-ordfører Jan Håvard Refsethås (Sp). Foto: GEIR TØNSET