– Jeg lar merkelappene stå på når jeg gir bort gaver handlet i en bruktbutikk, for å vise at det er etisk, forklarer Mari Bremnes Ese og viser fram det hun har kjøpt på en runde i bruktbutikken Sirkulus.

Mari er leder for Framtiden i våre hender, og er opptatt av at julegavene skal være bra for miljøet og lommeboka. Organisasjonen jobber for at forbruk skal være miljøvennlig og etisk forsvarlig, og for en rettferdig fordeling av jordas ressurser.

– Å kjøpe etisk handler om å spare ressurser. Vi begynner å nærme oss grensa der jordas ressurser er oppbrukt. Istedenfor å kjøpe nytt hele tida, kan vi spare ressurser ved å kjøpe brukt, understreker hun.

Populært med redesign

Hennes første gavetips er å dra på jakt i bruktbutikker eller på nettet.

– Hvorfor kjøpe nytt og dyrt når det yrer av steder som Fretex, Tante Isabel, Sirkulus, Finn og Facebook-grupper der du kan få tak i flotte saker og klær enten billig eller gratis, sier Mari.

Originale plagg, vesker og sko mener Mari kan være vel så spennende som nye klær i en merkevarebutikk. Og for den som er glad i å sy, er det enkelt å skape et nytt og unikt plagg på egenhånd. Eventuelt kan man gi bort en redesign-idé i gave, der gaven består av plagg man selv kan sy.

Av andre gode bruktfunn er brettspill, puslespill og elektronikk flotte gaver.

– Jeg har kjøpt drøssevis med spill på Fretex, og de har alltid vært intakt, forteller Mari.

Personlig egenproduksjon

Hjemmelagde gaver går aldri av moten, og blir som regel satt veldig stor pris på.

– Strikk ei kul lue til en kompis, eller lag en kopp med unikt design. Det er også billig å kjøpe ingredienser i store mengder som du kan lage mange gaver av. Forslag til ting du kan lage og som du finner oppskrifter av på nett er såper, godteri, aromaoljer, te, bakst, smykker og mye mer, understreker Mari.

Hun foreslår også å gi bort bilder av venner i en fin ramme, å lage en kalender eller notatbok med små innslag av bilder og gode minner og sitater. Til venner som liker å lage mat kan man gjøre om en vanlig notatbok til en kokebok med et lite utvalg oppskrifter, og plass til å skrive og lime inn egne.

– Lag en samle-cd med mp3er av de beste sangene du veit. Eller spill inn en sang til en venn med hjemmelaga cover, foreslår Mari.

Gaver med omtanke

Opplevelser er også en god gaveidé, og trenger ikke koste mye.

– Hva med å lage en personlig invitasjon til hele venneflokken til en diskokveld i et lokale du har lånt og kan pynte? Eller inviter til en filmkveld hjemme. Du kan også gi bort et løfte om ti gitartimer til en venn som har lyst til å lære. Har du bil kan du gi bort klippekort på lån av bilen din til en venn, sier Mari som mener en gave det er lagt ned mye omtanke i, blir satt stor pris på.

For voksne som trenger en etisk og miljøvennlig gaveide til ungdom, anbefaler Mari å sjekke ut nettsida til den trondheimsbaserte bedriften Velg bedre.

– Her kan du kjøpe skateboard og øretelefoner av gjenbruksmateriale, solbriller av knekte skateboard, dockingstasjon av papp, miljøvennlige drikkeflasker og kule notatbøker av gamle bokomslag, sier hun.

Miljøvennlig innpakking

Også klippekort på kino, Pirbadet, i slalåmbakken, eller kurs i tegning, et musikkinstrument, matlaging eller søm foreslår hun som gaver. For samfunnsengasjert ungdom kan kanskje medlemsskap i Changemaker, Natur og ungdom, Framtiden i våre hender eller NOAH være noe. Abonnement på tegneserier eller e-bøker er også blant Maris gavetips.

Til slutt gjenstår riktig innpakking. Mari pakker kun inn med miljøvennlig avispapir, gråpapir eller brukte blader.

– Siden etiske folk pakker inn gavene i avispapir, er det viktig å pynte litt. Gråpapir kan dekoreres med potettrykk, ellers finner du mye fin pynt til å dekorere gavene med i bruktbutikkene, forklarer Mari Bremnes Ese.

Et servise kan være en fin gave til noen som skal flytte hjemmefra for første gang. Foto: Jens Petter søraa
Redningsvester kan man finne billig både i bruktbutikker og på Finn. Husk å pakke inn gaven miljøvennlig, enten ved bruk av gråpapir eller avispapir som er gjenvinnbart. Foto: Jens Petter Søraa
Bøker er utrolig billig brukt, og finnes i de fleste sjangre. Foto: Jens Petter Søraa