Nyoperert: Det ble konstatert at hjernehinnene hadde røket, åpent kraniebrud og hjerneblødning. I tillegg sto to beinsplinter to centimeter inn i hodet. Tilde ble operert umiddelbart. Her er hun på sykehuset etter operasjonen Foto: PRIVAT, ADRESSEAVISEN

Fredag skrev Adresseavisen om Tilde Johanna Arvidsson (4) som varige skader i venstre fot etter en alvorlig hodeskade.

LES SAKEN OM TILDE HER: Tilde (3) fikk alvorlig hodeskade, måtte vente to timer på lege

Foreldrene Trude Heggdal og Johan Arvidsson mener skaden kunne vært unngått hadde Tilde blitt undersøkt av lege raskere. Ambulansen brukte lang tid til St. Olavs Hospital fra Støren.

Kun ett tilfelle

Midtre Gauldal har vært med i legesamarbeidet i ett år. På spørsmål om hvilke erfaringer kommunen har gjort seg, svarer enhetsleder for helse- og familie, Oddveig Børseth, at de kun kjenner til ett alvorlig tilfelle på ett år, hvor pasienten ikke har kommet seg raskt nok til sykehus.

– Vi vet ikke hvor fornøyd innbyggerne er med ordningen, fordi vi har ikke hatt noen undersøkelse. At Fylkeslegen nå skal ha tilsyn med legevaktsamarbeidet gir oss en anledning til en grundig evaluering. Det ser vi positivt på, sier Børseth.

Legevakta på Støren er åpen på hverdager frem til klokken 20. I helgene og etter klokken 20 må innbyggerne inn til legevakta i Trondheim.

– Hvis det er fare for liv og helse, vil man uansett bli sendt inn til Trondheim. Da er ikke legekontoret på Støren rett adresse, sier Børseth.

Skeptisk til ventetid

Ifølge kommuneoverlege Erik Taki er det ingen stor pågang av pasienter til legevakta på Støren.

– Ifølge statistikken har vi mellom null til fire pasienter daglig frem til klokken åtte, sier han.

Han tror heller ikke det er noen stor pågang av pasienter fra Støren til Trondheim i helgene.

Likevel har ikke Midtre Gauldal bestemt seg endelig for om hvor lenge de skal videreføre legevaktsamarbeidet.

– Vi tar ett år om gangen. Foreløpig er det ut 2015. Grunnen til skepsisen er meldinger om lang ventetid på legevakta i Trondheim, sier kommuneoverlege Erik Taki.

En legevaktbil

I Tilde-saken var det ingen lege som rykket ut fra Trondheim. Helsepersonellet på stedet nedgraderte hastegraden fra rød til grønn, fordi de vurderte skaden som en kul i hodet som blødde.

Forskning viser at når dekningsområdet øker, minker sannsynligheten for at legevakt rykker ut. Det kommer frem i Nasjonalt kompetansesenter for legevaktmedisin sitt forslag til nasjonal handlingsplan i 2009.

For to år siden omtalte Adresseavisen at et mindretallet i Midtre Gauldals kommunestyre, med Frp i spissen, samlet inn drøye 850 underskrifter, i håp om at de skulle få beholde legevakten på kveldstid og i helgene.

Da Midtre Gauldal kom inn i samarbeidet 1. januar 2014, medførte det én fordobling av dekningsområdet og utrykningsavstander på opptil 15 mil for den ene utrykkende legen på vakt.

Kritiske: Trude Solem Heggdal og Johan Arvidsson er meget kritiske til vurderingen som ble gjort av ambulansepersonellet og AMK da datteren Tilde(4) pådro seg en alvorlig hodeskade hjemme i stua. Ulykken skjedde rett bak der foreldrene sitter Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN