Det er elendig fordelingspolitikk, mener opposisjonen.

– Hva har Siv Jensen å si til kronisk syke som får 280 00 kroner mindre per barn, spurte SVs Snorre Valen under stortingsdebatten i går formiddag.

Milliongave fra Jensen

De 20 rikeste i Midt-Norge hadde i 2013 en samlet formue på 7,8 milliarder kroner, ifølge skattelistene.

Samme år betalte de 133 millioner kroner i skatt. To tredeler av beløpet var formuesskatt.

I statsbudsjettet som ble lagt fram i fjor høst, ble formuesskattesatsen redusert fra 1,1 til 1 prosent. I budsjettet for 2015, som Høyre-/Frp-regjeringen la fram i går, ble satsen skrudd ned til 0,75 prosent. Samtidig ble beløpet som er fritatt for formuesskatt hevet fra 1 til 1,2 millioner kroner.

Konsekvensen er at skatteregningen for de 20 rikeste i Midt-Norge krymper med 19,4 millioner kroner neste år, ifølge Adresseavisens beregninger. Det tilsvarer nesten én million i gjennomsnitt på hver av dem. Regnestykket forutsetter at ligningsformuen deres er omtrent den samme i 2015 som det den var i 2013.

Koster 4 milliarder

– Dagens formuesskatt gjør det mindre lønnsomt å spare, og er uheldig for det private norske eierskapet, sa finansminister Siv Jensen (Frp) da hun la fram budsjettet i Stortinget.

Jensen signaliserte samtidig at formuesskatten skal ytterligere ned i årene som kommer.

Redusert formuesskatt koster den norske staten 4,1 milliarder kroner neste år.

Forskere er rykende uenig om det er vel anvendte penger. Forsvinner formuesskatten helt, vil mange av de aller rikeste bli nullskattytere, advarer NHH-professorene Terje Rein Hansen, Guttorm Schjelderup og Jarle Møen.

«Det underminerer skattemoralen hvis de rikeste betaler en langt mindre andel av inntekten i skatt enn lønnsmottakere», skrev de tre i en kronikk i Aftenposten i vår.

Lykke i minus

Bunnpris-gründer Trond Lykke blåser av argumentet. Selv hadde han en skattbar inntekt på 2,7 millioner kroner i 2013. Samme år måtte han betale 3,5 millioner i skatt, hvorav 2,4 millioner var formuesskatt.

– Vi måtte sette ned kapitalen i selskapet slik at aksjonærene kunne betale formuesskatten uten å selge hus og hytter, sier han.

– Formuesskatt er en straffeskatt for å legge penger til side og investere i næringslivet. Vanlige slitere i næringslivet betaler også annen skatt. Det er veldig få som har null i inntekt, framholder Lykke.

Vanlige lønnsmottakere får kuttet skatten med 1600 kroner i gjennomsnitt neste år. De med under 200 000 kroner i inntekt får 500 kroner mindre i skatt, ifølge Finansdepartementet.

Urettferdig

Skipsreder Ole T. Bjørnevik synes det er urettferdig at de rike «henges ut» som folk som ikke betaler skatt.

– Formuesskatten er en særnorsk skatt som skulle vært avskaffet for lenge siden. Selv om det går dårlig et år, og jeg ikke har inntekt, må jeg betale formuesskatt. Da tvinges jeg til å ta ut utbytte for å betale denne skatten, og dette er penger som heller burde vært investert i selskapet. Det er greit å betale skatt på penger du tjener, men formuesskatten er en ordning som ikke hører hjemme noen steder, mener Bjørnevik, og legger til:

– Jeg hadde håpet at denne regjeringen ville avskaffe den helt. Men dagens kutt er i hvert fall et steg i riktig retning.

Boa-rederen husker ikke eksakt hva han betalte i formuesskatt i fjor, men sier det dreier seg om «flere millioner».

Snorre Valen (SV) vil gjerne betale mer skatt, og mener regjeringens budsjettforslaget er elendig fordelingspolitikk. Foto: Glen Musk