– Et kjempeviktig signal som betyr at regjeringen anerkjenner campusbehovene ved NTNU og Hist, sier NTNU-rektor Gunnar Bovim.

At kunnskapsministeren lover en beslutning om campusmodell i løpet av høsten synes rektoren vitner om en ambisiøs fremdrift. Den kommende fusjonen mellom NTNU og Hist har tydeliggjort behovet for campusutvikling i Trondheim, mener han.

Les også: Vil Trondheim se slik ut om 35 år

Julenisse i mai

Det var en svært velkommen pakke kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen hadde i ermet da han besøkte Trondheim i går. I revidert statsbudsjett som kommer på tirsdag, vil regjeringen bevilge 10 millioner til campusutvikling. Fem millioner til NTNU og fem millioner til ferdigplanlegging av nytt bygg for helse- og sosialfagene ved Hist. Prosjekteringspengene skal følges opp av ytterligere 15 millioner i statsbudsjettet for 2016, lover statsråden.

– Pengene er viktig for at prosjektet skal fortsette, og at NTNU og Hint sammen kan planlegge campus. Regjeringen vil i løpet av året ta valg når det gjelder konsept, om det blir ett samlet campus eller videreutvikling av dagens modell, sier kunnskapsministeren.

Les også: Hist-rektor skal styre fusjonen

– NTNU er nasjonal

Han poengterer at NTNU er en nasjonal institusjon.

– Å styrke NTNU er en investering for hele Norge. NTNU er i en stor fusjonsprosess og har gitt uttrykk for av campus og bygg er en viktig del av det. Signalet fra oss er at vi synes utviklingsplanene for et nytt samlet NTNU er spennende, sier Isaksen.

– Men byggekøen i departementet er lang?

– Vi prioriterer ikke etter hvem som har stått lengst i kø, men hva vi mener er de viktigste byggene for satsing på kunnskap og forskning i Norge. Men oppstart for bevilgninger til NTNU ligger en del år frem i tid.

– Hvor lang tid? Stoltenberg-regjeringen hadde et tiårsperspektiv for realisering da den satte i gang utredningen av campusbehovet i Trondheim.

– Jeg vil ikke tallfeste, men et tiårsperspektiv er ikke urealistisk, sier Torbjørn Røe Isaksen.

Han vil ikke si om salg av Dragvoll kan inngå i regnestykket hvis man velger et samlet campus.

– Vi må se på alle deler av byggesaken. Det er klart at dette ikke er noe NTNU kan gjøre på egen kjøl.

Les også: Elgeseter gate kan bli delvis lagt under bakken

Blid Brox

Yngve Brox er svært fornøyd med statsrådens og partikollegaens budsjettlekkasje:

– Utrolig oppløftende signaler. Selv om det ikke er tatt noen beslutninger, så kaster det køl på prosessen. Jeg tror resultatet blir en felles samlet campus. Når NTNU og Hist fusjoneres, vil det gi større synergier. Selv om NTNU får penger, må vi lokalt legge til rette. Det er en komplisert prosess, sier Brox.

Les også: Her vil Næringsforeningen samle økonomistudentene

Optimistisk ordfører

Ordfører Rita Ottervik er ikke mindre glad enn sin politiske motstander.

– En kjempegod nyhet. At planleggingsmidler kommer nå, er veldig viktig og viser at regjeringen ønsker et høyt tempo.

Ottervik sier hun er overbevist om at det vil bli et samlet campus i Trondheim.

– NTNU ønsker det, kommunale og regionale myndigheter ønsker det, den første utredningen ga tommelen opp og statsråden er veldig positiv til tanken - selv om han ikke har konkludert, sier Ottervik.

Hun gleder seg også over pengene til planlegging av helse- og sosialbygg til Hist, og regner med det betyr byggestart om ett år eller to.

Gavepakke: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen lovte 25 millioner til campusprosjektering i Trondheim, noe partikollega Yngve Brox var svært fornøyd med. Foto: Svein Inge Meland