Det viser en fersk spørreundersøkelse utført på vegne av Adresseavisen og Bergens Tidende.

– Meningsmålingen er en tillitserklæring fra opinionen. Det gjør det lettere å fronte vår sak, sier Johnny Svendsen, avdelingsleder for realfag ved Charlottenlund videregående skole i Trondheim.

I likhet med lærerne Erling Skjelstad og Kari Anne Nordgård, mener han at målingen viser at de har klart å nå frem med budskapet sitt: Det er lærerne som best vet hvordan de kan forbedre kvaliteten i skolen.

– Regjeringen har frontet drømmelæreren, og ønsker å gjøre læreryrket mer attraktivt. Samtidig strammer KS inn. Det samsvarer ikke, sier lærerne, som er klare for streik.

Stemte nei

73 prosent av de stemmeberettigede medlemmene av Utdanningsforbundet i KS-området stemte nei til avtaleforslaget som arbeidsgiver KS og Utdanningsforbundet ble enige om i slutten av mai. Avtalen omhandlet blant annet nye bestemmelser om lærernes arbeidstid på skolen.

Et representativt utvalg av befolkningen, 802 personer, er i spørreundersøkelsen spurt om de har forståelse for at lærerne går ut i streik på dette grunnlaget. Til dette svarer 57 prosent at de har forståelse (se grafikk). Størst forståelse for lærernes kamp har kvinner og yngre personer, viser tallene fra Respons analyse.

– Skaper press

Lisbet Strickert (bildet), leder i Utdanningsforbundet i Sør-Trøndelag, kaller undersøkelsen gledelig og mener den vitner om forståelse for læreryrkets egenart:

– Dette betyr mye. Vinner vi folket, kan vi vinne frem i konflikten også. Det skaper press på arbeidsgiver.

Politisk rådgiver for ledelsen i Utdanningsforbundet, Roar Grøttvik, tolker undersøkelsen slik:

–Den viser at folk har forståelse for at lærerne trenger en stor grad av frihet for å disponere sin egen arbeidstid om de skal gjøre best mulig jobb, sier han.

– Ensidig om forhandlingene

Utdanningsforbundet har varslet en kraftig opptrapping av lærerstreiken fra skolestart.

– Med mindre underet kommer – at KS avslutter ferien og setter seg til forhandlingsbordet, så er det ikke tvil om at det blir opptrapping. De burde kanskje prioritert annerledes og kommet med et tilbud, sier Strickert, som fortsatt ikke vil si noe om eventuelt streikeuttak i Sør-Trøndelag.

Hun gjør det imidlertid klart at streiken ikke vil ramme skolestarten for seksåringene.

Hege Mygland, avdelingsdirektør for forhandling og tariff i KS, er ikke spesielt overrasket over resultatet av meningsmålingen.

– Vi regner med at dette vil endre seg når flere sider blir belyst. Informasjonen rundt disse forhandlingene har så langt vært ensidig. KS og våre medlemmer mener at en skole som i større grad er preget av samarbeid og delingskultur, vil føre til en bedre skole. Det betinger at lærerne tilbringer en noe større del av arbeidstiden sin på skolen sammen med kolleger og skoleledelse, samtidig som vi understreker betydningen av fleksibilitet og anledning til hjemmekontor, sier Mygland, og legger til:

– Vi forbereder nå kommunene på opptrappingen av streiken som er varslet ved skolestart, slik at de skal være forberedt og få tatt sine forholdsregler.

Foto: Adresseavisen
Fylkesleder av Utdanningsforbundet Sør Trøndelag, Lisbet Strickert Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN