På formiddagen 4. juni i år rykket politiet ut til en adresse på Lade i Trondheim, etter at en mann i 30-årene var knivskadd i leiligheten sin. Ikke lenge etter at den skadde var funnet, pågrep politiet mannens kjæreste et annet sted i byen. Hun ble deretter varetektsfengslet i en periode.

Onsdag må kvinnen møte i Sør-Trøndelag tingrett tiltalt for å ha forsøkt å drepe mannen.

Hadde kamera på stua

Ifølge tiltalen, som er tatt ut av statsadvokat Kaia Strandjord, skar kvinnen over forsiden av halsen på mannen med kniv, slik at han ble påført et kutt på 10-15 centimeter. Da mannen forsøkte å ta kniven fra kjæresten sin «stakk hun ham med kniven flere steder på kroppen, blant annet ryggen», går det videre frem av dokumentet. Påtalemyndigheten mener at den tiltalte ikke lykkes med å drepe mannen, fordi han gjorde motstand.

foto
Statsadvokat Kaia Strandjord er aktor i straffesaken.

Politiet har siden ugjerningen skjedde hatt god oversikt over hendelsesforløpet, som skjedde på stua hos mannen med en foldekniv. Den fornærmede mannen hadde nemlig montert et overvåkningskamera på stua, opplyser statsadvokaten.

Var utilregnelig

- Vi ser hendelsen på denne filmen. Det er sjelden vi har en sak som er så godt dokumentert, sier Strandjord, og opplyser at fornærmede og tiltalte på tidspunktet for handlingen definerte seg som kjærester.

Hun opplyser i tillegg at tiltalte var kjent med at det var montert et kamera i stua da handlingen skjedde.

I tiltalen har statsadvokaten varslet at hun under rettssaken trolig vil legge ned påstand om at kvinnen må dømmes til tvungent psykisk helsevern. De rettssakkyndige som har undersøkt kvinnen, har konkludert med at hun var psykotisk i gjerningsøyeblikket.

- Kan du si noe om bakgrunnen for det som skjedde i leiligheten?

- Det er vanskelig å si noe om dette når det er snakk om sykdom, forklarer Strandjord.

Erkjenner de faktiske forhold

Advokat Arve Røli, som forsvarer den tiltalte kvinnen, opplyser at kvinnen erkjenner de faktiske forhold.

- Det er ikke noen uenighet om det som skjedde - ut fra de bevisene som finnes, sier Røli.

foto
Advokat Arve Røli er den tiltalte kvinnens forsvarer. Han opplyser at hun har erkjent de faktiske forhold.

Han gjør det imidlertid klart at det under rettssaken vil bli et tema om det som skjedde i leiligheten kan kalles et drapsforsøk eller en grov kroppsskade.

Om det er nødvendig med tvungen behandling vil samtidig også bli et spørsmål.

- Min klient mener at frivillig behandling vil være nok. Hun er allerede under behandling, sier Røli.

Krever erstatning

Den fornærmede mannen ble fraktet til St. Olavs hospital etter knivangrepet, men ble utskrevet kort tid etter hendelsen.

Stig Rune Østgård er den fornærmede mannens bistandsadvokat. Han opplyser at klienten fortsatt er preget av det som skjedde.

- Det vil i retten bli fremmet krav om 250 000 kroner i oppreisningserstatning, sier advokaten.

Det er satt av to dager til saken. Totalt vil seks vitner forklare seg.