Johansen startet sitt vitneprov med å understreke at denne saken ikke handlet om partiets innvandringspolitikk, men om en terrorist som har drept og ødelagt mange liv.

- Denne rettssaken handler om grusomme handlinger som har ført til dyp, dyp sorg, presiserte han.

Partisekretæren satte øynene i terroristen da han fortalte om hvilke skader Brevik har påført hundrevis av mennesker. Breivik på sin side vek unna blikket til den mektige partisekretæren i partiet som terroristen karakteriserer som en hovedfiende og en gjeng med forrædere.

Noterte flittig

Ved en anledning så Breivik hardt på Johansen da sistnevnte fortalte at Arbeiderpartiet hadde fått over 7000 nye medlemmer etter 22. juli fjor. Også AUF har rekruttert flere tusen nye medlemmer i etterkant av terrorangrepet. Breivik noterte hurtig på de små lappene sine da Johansen kom med disse opplysningene.

Etter at Johansen var ferdig fikk Breivik anledning til å kommentere hans vitneprov. Det kom en ny tirade om Arbeiderpartiet, noe som dommer Wenche Arntzen ikke var spesielt begeistret for.

- Dette er bare en kommentar til vitnet. Du har ikke mulighet til å stille spørsmål, oppsummerte Arntzen.

- Hva vil Arbeiderpartiet gjøre for å unngå at den norsketniske gruppen ikke blir dekonstruert og hva vil skje dersom mennesker med blå øyne og blondt hår ikke eksisterer innen 200 år? Vi trenger særskilt vern, messet Breivik, men fikk aldri noe svar selv om Johansen hadde valgt å bli stående i vitneboksen under hans kommentarer.

Arntzen advarte Breivik før terroristen forsøkte å fortsette argumentet.

- Nå gjentar du ting du har sagt tidligere, påpekte Arntzen til slutt.

Snakket om mangfold

Den 51 år gamle partisekretæren i Arbeiderpartiet hadde tidligere på dagen lagt frem hvilken innvandrings- og integreringspolitikk partiet står for.

- Vi mener mangfold er en berikelse, både økonomisk og kulturelt. Innvandring er en del av våre internasjonale forpliktelser, og arbeidsinnvandringen er nødvendig for landet vårt. Land som greier å fremstå som attraktive arbeidsmarked og er flinke på integrering er etter Arbeiderpartiet skjønn en vinner i den globale konkurransen, sa Johansen, men innrømmet at det også finnes utfordringer knyttet til at mange kulturer skal bo i samme land.

- Jeg er selv fra Groruddalen. Her bor det folk fra 48 ulike nasjoner, og da sier det seg selv at det kan være utfordrende, men jeg tror vi er klokere og flinkere til å møte dette i dag enn for 20 år siden, sa han.

22. juli snakket Johansen med sin rådgiver da bomben i Oslo smalt rett foran ansiktet på personen i andre enden av telefonrøret. Johansen fikk etter hvert telefoner om skyting på Utøya, og var også i kontakt med AUF-leder Eskil Pedersen da han flyktet fra kuleregnet.

- Jeg dro rett ut til Sundvolden og det synet som møtte meg vil jeg aldri glemme. Det var fortvilelse, skriking og kaos. Mange gråt og ropte navn på venner og søsken, sa han i retten.

Siden den skjebnesvangre datoen har mye av hans arbeidshverdag dreid seg om terrorangrepet, og han skrøt av hvordan ungdomspartiet hadde taklet konsekvensene massakren på idylliske Utøya.

- AUF har fremstått med en tyngde og styrke som er imponerende. De har mistet noen av sine fremste talenter, sa Johansen.