Rahim Nicolay Ali fra Byåsen i Trondheim utgjør sammen med Gisle Birkeland gründerduoen bak nettportalen «deedly.no», som vant den nasjonale kåringen for årets beste studentprosjekt.

Årets studenter

Og med denne prisen i bagasjen, får trondhjemmeren og hans samarbeidspartner Gisle Birkeland en naturlig plass blant «årets studenter». Studentene er også blant 8 landsfinalister i Venture Cup med samme prosjekt.

Dette er andre gang den engasjerte trondhjemmeren blir tildelt pris for Årets studentprosjekt. Han vant også samme pris sammen med Birkeland i 2010 for Haitiaksjonen.

Ali har vokst opp både i Trondheim og Bangladesh, og har lenge engasjert seg i elevråd, turn og i fotballen på Sverresborg.

Må tenke nytt

Selv om han lenge har levd et liv som «trønder i eksil» i Bergen, føler han sterk tilknytning til Trondheim, der også bestemora fremdeles bor. Nå går han siste året på en mastergrad ved Universitetet i Bergen.

Ifølge Ali kan prosjektet med Deedly være med på å revolusjonere frivillig arbeid i Norge.

- Vi så at det var behov for nytenkning innenfor frivilligheten her i landet, og tall fra frivillighetsundersøkelsen i 2010 viser en sterk nedgang i frivillig arbeid. Den viste også at det i stor er grad eldre som holder frivilligheten i gang, mens ungdom faller fra. Men samtidig viste undersøkelsen at nettfrivillighet appellerer mer til ungdom enn tradisjonell frivillighet. Vi mener at med Deedly vil man kunne være frivillig på en ny måte som også er mer tilpasset de unge, sier Ali til adressa.no.

Talentfull ungdom

Nettportalen «deedly.no» tilbyr kjøp og salg av tjenester, der man gir bort inntektene man tjener på et oppdrag til en god sak.

- Vi vil at folk skal legge ut talentene sine til salgs for en god sak det kan være alt fra å klippe gress til musikktimer. Tanken vår er å gjøre det så enkelt som mulig å engasjere seg. Vi sikter oss i utgangspunktet inn på unge mennesker fordi de ofte ikke har så mye penger å gi, men som til gjengjeld har enorme mengder talent og engasjement. I tillegg er det mange studenter som ønsker å gjøre frivillig arbeid, men som ikke har tid på grunn av turnus eller eksamenslesing. De kan ikke alltid engasjere seg til faste tidspunkt som man ofte gjør i frivillige organisasjoner. På Deedly kan de velge selv når de kan utføre oppdraget og samtidig bidra med å gi til en god sak, forteller Ali.

Betaling over nettet

De som tilbyr tjenester gjennom nettportalen kan selv bestemme hvem de vil støtte av de om lag 25 000 lagene og organisasjonene som er registrert i det offentlige frivillighetsregisteret.

Foreløpig kan man velge mellom å ta betalt mellom 50 og 1000 kroner pr. oppdrag alt ut i fra størrelsen på oppdraget, og betalingen skjer automatisk over nettet. Før en tjeneste blir lagt ut for salg, går den også igjennom en skjønnsbasert sensur.

Får eksperthjelp

Det er Microsoft og Universum som står bak konkurransen «Student og the year», der det blir kåret årets It-student, økonomistudent, teknologi-student samt årets studentprosjekt. I går ble vinnerne annonsert på Universum Awards i Oslo, da Ali og Birkeland stakk av med et diplom samt en skreddersydd premie.

- Det var veldig gøy å vinne denne prisen, og vi vil nå i tiden fremover få eksperthjelp fra Microsoft til å tilrettelegge nettstedet før vi lanserer det, forteller Ali.

Kom på ideen om natta

Ideen til nettportalen kom til Gisle Birkeland godt over klokka 03 på natta for om lag 1,5 år siden. Han stod opp, og ringte med en gang sin gode venn og samarbeidspartner Rahim Ali.

- Han sa til meg: Du! Jeg har en idé. Hør her. Så ble ideen satt i gang, og da vi fikk med oss sponsorer på laget, fikk vi også penger til å begynne arbeidet med å utvikle nettportalen, og ballen begynte for alvor å rulle, forklarer Ali.

I dag morges ble gründerduoen og fulltidstudentene intervjuet på God Morgen Norge på TV2, samt på Nyhetskanalen, og har allerede høstet gode tilbakemeldinger fra potensielle brukere av portalen.

- Det er mange som er positive, og jeg håper at dette blir en suksess. Det foreligger ikke en lanseringsdato for nettportalen ennå, men vi både tror og håper at det ikke blir fryktelig lenge til, sier Ali lurt.