– Varaordførerposisjonen kan bli et viktig krav for oss i forhandlingene etter valget, fastslår Hilde Opoku (47), som er partiets listetopp i Trondheim. Hun har siden i fjor også vært partiets talsperson nasjonalt og pendler nå mellom Oslo og Trondheim.

En annen klar ambisjon er å gjøre Trondheim til en grønn spydspiss i Europa.

– Vi har fått til veldig mye allerede, men det er fremdeles flere grep vi vil ta for å gjøre byen til en grønn foregangsby i Europa, sier Opoku.

Byens neste ordfører?

Miljøpartiet De Grønne har vind i seilene på meningsmålingene, og på Respons Analyses måling i mars, lå partiet på rundt fem prosent oppslutning i Trondheim - sammen med Frp og SV. Nå har De Grønne tatt mål av seg til å bli byens tredje største parti, etter Ap og Høyre.

– Før kunne det kjennes tungt å jobbe i miljøbevegelsen, men vi har hatt et politisk gjennombrudd som gjør at vi nå har større ambisjoner om å gå inn i sentrale maktposisjoner. Innholdet i politikken er fremdeles det viktigste for oss, men vi må også sørge for at den blir mest mulig synlig, sier Opoku, som trekker fram den tyske byen Freiburg som et grønt europeisk forbilde - som har en ordfører fra De Grønne.

– Ser du for deg at De Grønne også i Trondheims kan få ordføreren i overskuelig framtid?

– Ja, hvorfor ikke? Det avhenger jo av tidsperspektivet selvfølgelig, men det er vi som har fremtidens løsninger. I utviklingen fra den industrielle revolusjonen og fram til i dag, har vi ikke tatt høyde for de negative bieffektene av det moderne samfunnet. I den neste fasen må vi ta hensyn til disse i samfunnsutviklingen.

Lever på privat «oljefond»

Opoku har «headhuntet» to nye navn til partiets liste: Mari Ese (34) er andrekandidat og leder i Framtiden i våre hender i Trondheim. Fjerdekandidat og sivilingeniør Vegard Bilsbak (30) sluttet nylig i jobben sin i olje - og gassbransjen for å bygge opp sin egen grønne bedrift og jobbe politisk. Han har lagt seg opp sitt eget private «oljefond» av oppspart lønn.

– Jeg kan holde det gående i to år uten jobb. Etter en stund i oljebransjen så jeg at jobben ble vanskeligere og vanskeligere å kombinere med mitt private miljøengasjement. Nå vil jeg bygge opp en grønn bedrift med stor ansattemedvirkning. Mange er opptatt av å utvikle fornybare ressurser, men jeg er mer opptatt av at vi utnytter de ressursene vi allerede har, forteller Bilsbak.

LES PÅ PLUSS: Politikerne åpner for omkamp om Innherredsveien

På tredjeplass på lista står Kosmorama-sjef Ola Lund Renolen (50).

– Jeg har jobbet med kultur i hele mitt liv, og for meg er det viktig å legge til rette for nye ideer og kreativ livsutfoldelse. Det er ikke politikerne som skal komme med disse, men vi må lage arenaene.

– Hvordan skal Trondheim bli en grønn spydspiss i Europa?

– Vi har allerede fått til mye og vil jobbe videre ut i fra dette. Vi har sørget for en ambisiøs klimahandlingsplan, og vi samarbeider tett med fagmiljøet ved NTNU. Nå er det mange som mister jobbene sine i oljebransjen, og i Trondheimsregionen har vi veldig gode forutsetninger for å skape nye arbeidsplasser. Og med dagens klimautfordringer og byvekst, har vi som verdens rikeste land også en moralsk plikt til å komme opp med løsninger også andre kan ha glede av.

– Hvordan kan det måles at byen eventuelt blir en grønn spydspiss?

– Vi har et klimagassregnskap over hvor mye vi slipper ut helt ned på enhetsnivå. Vi har også etter initiativ fra oss et regnskap som annethvert år tar for seg de indirekte utslippene; hva har forbruket, transporten og innkjøpet i kommunen å si for hvordan vi produserer varer andre steder? Urbandyrking og parsellhager er et annet eksempel. Vi har nå fått tre areal i byen som kan brukes til dette, og vi ønsker å utvikle enda flere, sier Opoku, som også viser til handlingsplanen for grønne strukturer som snart legges fram.

–Den har tatt hele fire år, men det er unikt i norsk sammenheng at vi systematisk kartlegger grønne arealer som parker, viltkorridorer og områder som brukes til friluftsliv.

De Grønne lokalt har, i motsetning til De Grønne nasjonalt, valgt side og har vært en del av det rødgrønne styret i Trondheim siden 2003.

– Bør partiet også nasjonalt velge side?

– Nei, vi skal være blokkuavhengige. Vi har ikke sagt at vi kan støtte en Frp-regjering, men vi kan samarbeide om enkeltsaker. Vi vil ikke gå inn i et mer omfattende samarbeid - til det er det verdimessige grunnlaget for ulikt.

– SV har truet med å bryte det rødgrønne samarbeidet i Trondheim dersom det innføres en parlamentarisk styreform. Er det aktuelt for dere å stille et slikt ultimatum?

– Vi støtter en formannskapsmodell fordi den er bra for lokaldemokratiet og fordi åpenhet er en verdi i seg selv. Men det er ikke styringsformen vi kommer til å legge ned veto på.

– I tillegg til mulig krav om varaordfører, hvilke saker er viktige nok til å stille ultimatum?

–For oss er det viktig å møte utfordringen med at stadig flere unge sliter psykisk. Vi vil ha flere voksne inn i skolen som kan forebygge, oppdage og hjelpe. Dette kan være psykologer, barnevernspedagoger eller helsesøstre, sier Opoku, som ikke vil si hvor mye penger partiet skal bruke på dette.