Mannskap og passasjerer på hurtigbåten mellom Trondheim og Vanvikan ble i morges vitne til rundt 15-20 grindhvaler i fjorden.

- Vi måtte slakke farten for å ikke kjøre på dem. Først dro de innover fjorden rundt kvart over åtte, og så dro de ut igjen to-tre timer senere. Det var veldig moro å se, sier maskinsjef på hurtigbåten Kim Jonny Langøy.

Han har blitt fortalt at andre har observert flere av dyrene både i går og tidligere i dag.

- Det var veldig tydelig at det var flokkdyr, for de svømte tett hele veien, sier Langøy.

Grindhvalen kan veie opp til 3800 kilo. Foto: Kim Jonny Langøy

- Ser dere ofte disse dyrene i fjorden?

- Det skjer med jevne mellomrom, men nå er det i hvert fall et par år siden vi så det sist. Da ble det observert rundt 100 dyr i fjorden, sier maskinsjefen.

- Typisk familie

Førsteamanuensis og instituttleder ved NTNU Vitenskapsmuseet, Torkild Bakken, er ute på Agdenes med noen studenter når vi ringer.

- Vi har observert en del grindval her på denne tiden av året tidligere. Det de er ute etter er småfisk som sild og makrell, og de vil gjerne holde seg i området i flere dager hvis det er godt med mat. Siden det er litt tidlig for makrell er det sikkert sildstimer som gjør det interessant for dem å komme inn i fjorden nå, sier Bakken.

Han forteller at en flokk av den størrelsen som ble observert fra hurtigbåten i morges, er en typisk størrelse for en familiegruppe.

- Man kan da ofte se både voksne hanner og hunner og kalver, sier Bakken.

- De er veldig spennende å følge med på. Man se dem jakte, ved at de setter opp fart. Ellers er de opp og ned hele tiden. Og hvis du putrer forsiktig med en båt kan du komme veldig tett tett på, så de er ikke sky, legger han til.

Grindhvalen blir 3-7,6 meter lang og veier opp til 3 800 kilo.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.