– Det har vært mye frustrasjon og hard jobbing, men nå som vi ser resultatet er alle fornøyde, sier Julie Urstad (17).

I september tilbrakte hun og resten av andre klasse ved medier og kommunikasjon på Byåsen videregående fire dager på Mausund. Der fulgte de forskerklassens arbeid med å undersøke verdiene av tungmetall i fisk og krabbe i områdene rundt Mausund. I tillegg skulle medieelevene gjøre seg kjent med kystkulturen og folkene som bor der. Det har resultert i den multimediale utstillingen «Unge forskere møter Mausund», som åpner på Vitenskapsmuseet i ettermiddag.

Utstillingen er inndelt i kategoriene historie og geografi, forskning og miljø og folk og næring. Her er det bygd opp et naust der det vises film inni, man kan stå i lyddusjen som er sammenstilt med levende bilder, det er postere med informasjon om forskningsprosjektet, plansjer med intervju av lokale innbyggere og tv-skjermer med time lapse som viser øysamfunnet. For å skape en autentisk følelse av kystkultur, har de fått låne fiskeutstyr fra lokalbefolkningen.

Bok om før og nå

Erik Tomin (17) har vært med å lage bok om fiskeværet i forandring, der tekst og bilder illustrerer hvordan livet på Mausund var før og hvordan det oppleves i dag.

– Før var det et stort samfunn der alle levde av fisket, sånn er det ikke i dag. De mest kjente stedene har vi fotografert, og vi har fått låne bilder av hvordan det var tidligere, slik at det er før- og etterbilder. Vi har også tatt bilder av gamle fiskeredskaper. Vi fikk snakke med gamle fiskere som har bua full av slike redskaper, det var veldig spennende, forklarer Erik.

Verken han eller Julie hadde vært på Mausund før, og kontrastene til hverdagen i Trondheim var merkbar.

– Det var få folk, få veier og ingen busser. Vi måtte gå til fots overalt. Vi bodde på den ene sida av øya, mens forskerklassen bodde på den andre sida, og det var der vi spiste middag hver dag. Så det ble en del gåing, understreker de.

Høytidelig åpning i dag

Å få kontakt med lokalbefolkningen var ingen enkel oppgave. Ikke bare var de få, men de var også litt sky.

– Heldigvis fikk vi tak i en på butikken som kjente alle. Når vi først fikk dem på talefot, hadde de mye fint å si om det å bo på øya, og det å bo på øy kontra by, forteller Julie.

Mange av dem som medieelevene snakket med har sagt de skal komme til utstillingsåpningen i ettermiddag. Det blir en høytidelig åpning med tale ved museumsdirektør Reidar Andersen, leder Kirist Leirtrø for kultur, velferd og miljøkomiteen i fylkeskommunen og rektor Geir Vikan ved Byåsen videregående skole.

Det er første gang elevene har jobba med å lage en utstilling, og det ble litt mer arbeid enn de hadde sett for seg. I stedet for å fordype seg i kun et prosjekt, valgte elevene i 2MK2 å bidra til å skape en helhet.

– Prosjektet ble mye større vi hadde tenkt, understreker Julie.

Imponert over innsatsen

Medieelevene har jobbet lenge med å finne ut hvordan utstillingen skulle være, med god hjelp fra lærere og en boks med miniatyrutgave av utstillingen. De har hatt flere utfordringer, særlig med å få utskriften av bildene til å bli best mulig.

Julie er en av dem som har hatt det overordnede ansvaret, og som har vært med å dele arbeidet inn i kategorier.

– Vi har lært mye under selve prosjektet, og litt om oss selv, blant annet hva vi liker og hva vi får til. Mange i klassen har laget kjempefine ting, det er imponerende hva man kan få til bare man faktisk jobber med det, oppsummerer Julie Urstad.

Utstillingen skal i utgangspunktet stå til midten av mai, men kan bli stående lenger.

Utstillingen er inndelt i tre kategorier, og medieelevene har blant annet bygd opp et naust det skal vises film i. På plansjene til høyre henger informasjon medieelvene har laget om forskerklassens funn om tungmetaller i fisk. Foto: Nils H. Toldnes
Det måtte flere runder med trykking til før elevene (og lærerne) var fornøyde med kvaliteten på blant annet bildene. Foto: Nils H. Toldnes