– Vi kan gi enslige og par svar på når de bør sette i gang med å få de barna de har planlagt å få, sier Terje Sørdal, gynekolog ved fertilitetsklinikken Medicus i Trondheim.

I dag må par ha prøvd å få barn i minst ett års tid før de kan bli utredet for barnløshet og eventuelt få tilbud om assistert befruktning.

– Men det finnes mange som ikke har prøvd å bli gravid, eller ikke har prøvd så lenge, og som ønsker å vite om de har et fruktbarhetsproblem. Noen kan også bekymre seg fordi nær familie har hatt problemer med å få barn, sier Sørdal.

Eggreserve

I sommer ble det klart at Trondheim fra neste år vil få en ny fertilitetsklinikk, Spiren, som blant annet skal tilby fertilitetstester. Nå etablerer også Medicus det samme tilbudet. De har fått flere forespørsler fra par som vurderer når det er best å få barn. Det kan være 30-åringer som gjerne vil vente noen år, som vil jobbe og gjøre karriere, reise og leve livet som barnløse i en periode før de får barn.

Med blodprøver og ultralydundersøkelser kan kvinner få vite kvaliteten på eggstokker og livmor, og hvor stor eggreserve de har. For mannen handler det om en enkel sædprøve.

– Vi kan ut fra dette si noe om hvordan kvinnens eggreserve er i forhold til hennes biologiske klokke. Det kan gi henne svar på når det er best å planlegge barn. Det kan være kvinner som allerede i midten av 20-årene har eggreserver som en 43-åring. De kan få vite det tidlig, sier Sørdal.

– Men er det ikke slått fast at det beste er å få barn tidlig, i 25-årsalderen?

– Men det passer ikke alle få barn når de er 25 år. Da kan det være greit å vite om de trygt kan vente til de er 30 eller 35 år, sier Sørdal.

Økt kunnskap

De siste årene har det vært en tendens til at alderen for førstegangsfødende i Norge er økende, samtidig som flere får barn etter fylte 40 år. En fruktbarhetstest kan føre til at flere vil utsette det å få barn.

Sørdal peker også på at det motsatte kan skje:

– Det kan være at fruktbarhetstesten viser at det ikke er lurt å vente til en er 37 år. Dette kan virke forebyggende. Vi kan identifisere dem som ikke har så lang tid igjen før de når overgangsalderen, og som derfor ikke bør utsette det å få barn. Vi kan også se hvem som vil ha behov for hjelp den dagen de skal bli gravid, slik at de kan få hjelp med en gang, sier Sørdal.

Han ser ingen problematiske sider ved å innføre en slik fruktbarhetstest.

– Økt kunnskap om egen helse og fruktbarhet tror jeg bare er positivt. Det vil gi par kunnskap om sin mulighet for å bli gravid, og en mulighet for å planlegge graviditeten, sier Sørdal.

Trenger ikke

Berge Solberg, professor i medisinsk etikk ved NTNU, mener dette er en test som er unødvendig for de fleste, men nyttig for noen få.

– Generelt er det jo alltid det enkleste og det beste å forholde seg til velkjente helseråd. Vi vet jo alle at det er lurt å spise frukt og grønnsaker, og på samme måte vet vi at det er lurt å prøve å få barn i ung alder fordi fruktbarheten da er på topp. Men for noen som allerede sliter med å få barn, kan en fruktbarhetstest være en god idé, ikke minst fordi den kan vise at det er unødvendig å starte med assistert befruktning, sier Solberg.

Test: – Det kan være at fruktbarhetstesten viser at det ikke er lurt å vente til en er 37 år, sier Terje Sørdal, gynekolog ved fertilitetsklinikken Medicus i Trondheim. Foto: VEGARD EGGEN
- Uproblematisk: Terje Sørdal, gynekolog ved fertilitetsklinikken Medicus i Trondheim, ser ingen problematiske sider ved å innføre en slike fruktbarhetstest. Foto: VEGARD EGGEN