Planen er å fortsette som kolleger ved det suksessrike miljøet som forsker på hjernen i Trondheim.

Forskerparet har vært gift siden studiedagene, de har forsket sammen, bygd opp et stort forskningsmiljø og vunnet nobelprisen sammen. Nå går det mot samlivsbrudd. Dette sier de om hvorfor de velger å fortelle om situasjonen:

Unngå utrygghet

- Dette er ikke noe vi har lyst til å dele med folk, men vi vet at ryktene går. Derfor er det viktig å si tydelig ifra til alle at dette ikke vil få negative følger for senteret. Isolert sett er dette en privatsak, men vi ønsker å berolige alle som føler utrygghet for instituttet og forskningen vår, sier May-Britt Moser.

- Folk flest vil ikke merke noen ting. Sånn sett er det litt meningsløst at vi skal fortelle om en privat sak, men vi ønsker å unngå spekulasjoner. Vi vil også understreke at dette er det eneste intervjuet vi gjør om saken, sier Edvard Moser.

- Er det aktuelt at noen av dere forlater senteret og NTNU?

- Nei, ikke i overskuelig fremtid. Det er utenkelig å forlate instituttet i en så viktig fase, sier Edvard Moser.

- Dette er et institutt vi har engasjert oss sterkt i oppbyggingen av. Mye på grunn av oss har mange flinke folk fra utlandet valgt å reise fra sitt vante miljø og kommet hit fordi de ønsker å samarbeide med oss. Vi kan ikke svikte dem. Det er klin umulig å dra bort nå.

- Vi har en felles visjon og den er sterkere enn det meste, sier May- Britt Moser.

- Vi er fremragende samarbeidspartnere. Begge har styrker og svakheter, men vi er komplementære. Vi står fortsatt sammen og samarbeider godt. Målet er å drive forskning for å forstå prosessene i hjernen bedre og å bygge opp et større miljø enn i dag. Vi ønsker også å gjøre fremskritt innen kunnskapen og bekjempelsen av Alzheimers sykdom, sier May-Britt Moser.

- Skal klare det

- Føler dere et press for å bli i Trondheim med alle forpliktelsene dere har ved NTNU, Kavliinstituttet og Senter for nevrale nettverk?

- Ingen kan presse hverken Edvard eller meg. Vi er de staeste i verden.

- Kommer dere til å samarbeide som før?

- Jeg ser ingen grunn til at vi ikke skal få det til, sier Edvard Moser.

- Når andre gjør det, skal vi klare det. Vi har snakket om dette i ganske lang tid, uten at det har påvirket arbeidet vårt. Folk kommer fortsatt til å se oss opptre sammen.

- Og det er ikke skuespill, skyter May-Britt Moser inn.

- Vi er voksne folk og gode kolleger. Bakgrunnen vår er den samme. Det er klart vi har vært gjennom prosesser som har sugd energi, men vi har samme visjon og brenner intenst for det vi tror på. Edvard og jeg er bestevenner. Selv om jeg har en italiener i blodet, så er vi anstendige folk. Jeg vil ikke tråkke på min beste venn. Vi er løsningsorientert.

Avviser skuespill

De to sier de vil fortsatt publisere vitenskapelige arbeider sammen når det er naturlig, men også hver for seg – som før. May-Britt Moser har ingen planer om å bytte etternavn.

- Dere tok ut separasjon før dere fikk nobelprisen. Har dere fortsatt å holde sammen og bo sammen på grunn av prisen?

- Nobelprisen har ikke endret forholdet i den ene eller andre retningen. Vi har brukt tiden til å finne ut hvor vi vil gå med forholdet. Vi vil ikke gå i detaljer utover dette. Grunnen til at vi gjør dette intervjuet allerede nå er at ryktene har begynt å svirre, selv om prosessen ikke er ferdig. Vi opererer sammen fordi vi samarbeider, og fordi vi trives sammen, og det kommer vi til å gjøre også fremover, sier Edvard Moser.

- Føler dere at dere har vært nødt til å spille skuespill når dere har fremstått i forbindelse med nobelprisen?

- Nei, vi mottok prisen for forskningen, ikke for vår parstatus. Selv om mange har vært interessert i parforholdet, har vi selv vært fokusert på det vi har oppnådd i vårt faglige samarbeid. Det er det som er relevant. Dette samarbeidet står vi for helt og fullt, sier May-Britt Moser.

- Hvordan har NTNU håndtert situasjonen?

- Kolleger, ledelsen ved fakultetet og toppledelsen ved NTNU har vært veldig støttende. Vi har diskutert hvordan vi skal håndtere dette i ganske lang tid. Ledelsen har alltid satt av tid når vi har trengt det, sier Edvard Moser.

- Kollegene har vært supre, NTNU er et drømmeuniversitet, tilføyer May-Britt Moser.

- Dere har tilbud fra spennende forskningsmiljøer i utlandet. Frister ikke det ekstra nå?

- Vi har det fantastisk bra her. Vi har støtte fra NTNU, fra trønderne, fra regjeringshold – og hele Norge. Etter nobelprisen ble vi spurt om det samme. Motivasjonen er ikke priser, men å følge vår lidenskap for forskning, sier May-Britt Moser.

Edvard Mosers foreldre kom fra Tyskland og han aksepterte for en tid tilbake en liten stilling ved det prestisjefylte Max Planck-instituttet i München.

- Engasjementet der er ikke for å ha noe å falle tilbake på. Det var ikke meningen å flytte dit. Men det er klart at på lengre sikt må senteret uansett klare seg uten oss. Målet er å utvikle miljøet til å bli så sterkt og robust at det kan fortsette også etter vår levetid. Det har vi kommet godt på vei med. Når vi rekrutterer folk, ser vi ikke bare etter faglig styrke, men at personene har strategiske evner.

- Er det tette jobbsamarbeidet i alle år årsak i at det går mot samlivsbrudd?

- Det er mer komplisert enn som så. Jeg vil bare få sagt at det ikke er farlig for par å jobbe sammen. Mange bruker vårt samarbeid som modell, sier Edvard Moser.

- Vil dere jobbe mer hver for dere fremover?

- Har ingen umiddelbare planer om å endre det. Vi er så komplementære at vi skal fortsette å samarbeide, sier May-Britt Moser.

- Dette er ikke noe drama. Ingen katastrofe. Alt går som før. På senteret har vi et blomstrende sosialt fellesskap som bobler av faglig lidenskap, visjoner og gründerholdning. Edvard og jeg har et veldig godt samarbeid, vi driver hverandre. Når jeg har hatt tunge dager og møter folk på labben og diskuterer og lærer nye ting, så gir det energipåfyll og inspirasjon. På juleavslutningen hadde vi besøk av en forsker som er vant til et tøft amerikansk miljø, han satt bare forundret og gjentok «This can't be real».

foto
Ferske nobelprisvinnere: May-Britt Moser og Edvard Moser med sine medaljer under nobelprisutdelingen i desember 2014. Foto: Henrik Montgomery / NTB scanpix
foto
Fint besøk: Kronprinsparet var i fjor på besøk i laben sammen med May-Britt Moser og NTNU-rektor Gunnar Bovim. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen
foto
Tett samarbeid: May-Britt Moser og Edvard Moser har jobbet tett sammen helt siden studiedagene. Foto: Eivind Stuevold