Røros: –Vi er i utakt med resten av samfunnet og må fortsatt diskutere tilgangen til grunntjenester som allerede er klart og tydelig lovfestet.

Slik sammenfattet Mona Fjellheim, lærer i samisk språk og kultur ved Brekken skole i Røros, sin frustrasjon over den usikre situasjonen for den samiske undervisningen både i grunnskolen og videregående.

I tillegg til lokal undervisning ved Brekken skole og Røros videregående skole og språk og kompetansesenteret Aajege, har dette undervisningsmiljøet også gitt samisk språkopplæring til 25 kommuner i seks fylker.

– Vi når ikke frem

– I perioder må vi legge ned aktiviteten på grunn av pengemangel i kommunene. Uforutsigbarheten fører bl.a. til at lærerne bare ansettes for ett år om gangen, sa Fjellheim

Hun viste til at kommuner som ikke er etablerte forvaltningsområder for samiske språk ikke engang er med i prosessene rundt utvikling av samiske undervisningstilbud, og at tilbudene i disse kommunene i stor hviler på foreldrenes innsats.

– Vi når ikke frem verken når det gjelder demokrati eller likeverd, sa Mona Fjellheim.

– Skal ikke bli dårligere

Også rektorene ved de videregående skolene i Røros og Grong, Hilde Knutsen og Anne Birgitte Steinsli Sklet, etterlyste ressurser i bunnen for den oppgaven skolene faktisk har.

Statssekretær Anne Karin Olli (H) i Kommunal- og fornyingsdepartementet sa seg hellig overbevist om at kommunereformen vil føre til mer likeverdige kommuner.

–Det vil føre til nye muligheter og utfordringer for det samiske samfunnet, som ikke skal komme dårligere ut når det gjelder utvikling av språk og kultur, sa Olli bl.a. i sin orientering.

– Lever ikke opp til lovverket

– Det er en overraskende passiv målsetting, som verken lever opp til Grunnlovens eller samelovens bestemmelser om at samisk språk, kultur og samfunnsliv både skal sikres og utvikles, sa Ann-Mari Thomassen, sametingsråd for Norske Samers Riksforbund (NSR).

– I dagens situasjon er det i stor grad er opp til kommunenes velvilje å avgjøre hva de vil gjøre overfor samer og samiske lokalsamfunn. Slik kan vi ikke ha det. Kommunene må forpliktes til å arbeide for vern og utvikling av samisk kultur. Vi trenger kommuner som ser verdien av det, sa Ann-Mari Thomassen.