INGER MARIE GULBRANDSEN

20. mars døde vårt tidsvitne Inger Gulbrandsen, 93 år gammel. Hun ble født 26. januar 1923 og vokste opp på Grønland i Oslo.

Da krigen kom til Norge, ble Inger med i det illegale arbeidet, og var med å redde jødiske barn til Sverige. Hun ble arrestert og ble etter harde forhør sendt til Grini, og senere videre til Ravensbrück.

Det ble et langt fangeopphold under svært dårlige forhold, hvor Inger var til stor hjelp for de andre norske jentene i leiren, fordi hun kunne tysk.

Den 7. april 1945 ble hun hentet av Svensk Røde Kors, og etter et opphold i Sverige ble hun sendt tilbake til Norge i mai 1945. Hun hadde klart seg gjennom fangeoppholdet – ett og et halvt års helvete var slutt.

Inger delte gjerne opplevelsene sine med norske skoleelever. Både når hun holdt foredrag på skolene, og på tematurene til Polen og Tyskland.

Hun skildret hverdagslivet i leiren, og hva kvinnene hadde gjennomlevd. Hun fortalte om sult og hardt tvangsarbeid. Men hennes viktigste budskap var at midt i all elendigheten fantes det en liten spire – en usvikelig tro på medmenneskelighet midt i Ravensbrücks helvete.

Grunnlegger av Institutt for Fredsforskning, professor Johan Galtung, karakteriserte henne slik: «Innsatsen den unge Inger Gulbrandsen gjorde for jødiske flyktninger før og under annen verdenskrig, og den stolthet og uselviske medmenneskelighet hun demonstrerte som fange i konsentrasjonsleiren Ravensbrück, står det all mulig respekt av, og hennes liv kan være en inspirasjonskilde for noen og enhver».

Inger er tildelt Kongens fortjenstmedalje i gull, Regjeringens minnemedalje 1939–45 og Deltagermedaljen for sin deltagelse i Norges frigjøringskamp.

Inger ble bisatt 5. april 2016.

Takk for innsatsen, Inger!

Ansatte og reiseledere i

Aktive Fredsreiser

Foto: privat