– Vi tror det er klokt å gå ut til hele den norske befolkningen for å være sikre på at alle får riktig informasjon. Hvis alle følger rådene våre, vil færre bli syke, sier assisterende direktør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet til NTB.

De neste dagene får alle husstander en opplysningsbrosjyre tilsendt i posten. Det er distribuert plakater til alle landets skoler, barnehager, høyskoler og universitet. I tillegg informeres det via internett og TV.

– Det er viktig at folk er bevisste på de mest generelle forebyggingstiltakene og at de orienterer seg etter våre råd: nys i papir eller albuekrok, bli hjemme i sju dager hvis du blir syk og vask hendene grundig og ofte, sier Guldvog.

– Beskjedne summer

Kampanjen koster ni millioner kroner. Flere har kritisert Norges innkjøp av 9,4 millioner vaksinedoser til 650 millioner kroner. Men Guldvog er trygg på at investeringene er kostnadseffektive.

– Vi har ingen total oversikt over hvor mye penger som brukes i forbindelse med influensaen, men det er snakk om beskjedne summer i forhold til tapt arbeidstid ved sykefravær. Vi er trygge på at tiltakene er riktige ut fra et samfunnsøkonomisk perspektiv, sier Guldvog.

Helsedirektoratet regner med at spredningen av sykdommen øker ved skolestart.

– Vi planlegger ut fra at sykdommen når en topp 5-6 uker etter at smitten tar av. Vi tar høyde for at det kan skje 5-6 uker etter skolestart, sier Guldvog.

Usikre prognoser

Helsedirektoratet regner med at rundt 30 prosent av befolkningen kan bli syke. Fagdirektør Stein Tore Nilsen ved Stavanger universitetssjukehus sa lørdag at influensaen trolig er mindre omfattende. Bakgrunnen var at det de siste dagene ikke har vært noen vekst i antall syke i England. Prognosene for hvordan pandemien kan slå ut her til lands, bygger på tall fra nettopp England. Helsedirektoratet avviser at det er grunnlag for å si at svineinfluensaen er på retur.

– Pandemier kommer i bølger. Hvordan situasjonen utvikler seg er fortsatt usikker og bildet endrer seg raskt, men det er ikke grunnlag for å si at influensaen er på retur, sier Guldvog.

Fire alvorlig syke

Det er nå 808 bekreftede tilfeller av influensa A (H1N1) i Norge, men helsemyndighetene regner med at flere tusen er smittet. Fire personer er alvorlig syke.

– Heldigvis er det foreløpig ingen tilfeller av sykdommen som har ført til dødsfall. Vi jobber for å begrense smitten til vaksine er på plass, sier Guldvog.

Han oppfordrer folk til å leve som normalt og ikke være bekymret for skolestart.

– Vårt råd er at livet i størst mulig grad skal gå som normalt. Det betyr at barn og unge kan gå i barnehage og på skole som planlagt. Hvis man har smitteutbrudd på skolen eller i barnehagen, vil de som er i risikogruppene få tilbud om Tamiflu, og i samråd med lege vil det vurderes om barna bør holdes hjemme, sier Guldvog.

Informasjonsmateriell fra helsemyndighetene om forholdsregler i forbindelse med influensa A (H1N1 / Svineinfluensa ). Foto: scanpix