Mandag 14. november reduseres avstanden mellom jorda og månen med 50.000 kilometer. Fenomenet oppstår når det er et sammenfall mellom fullmåne og den minste avstanden mellom jorda og månen.

Mens supermånen var godt synlig over blant annet Australia, Mexico og USA, er muligheten for å få øye på den på våre breddegrader samme døgn minimale.

Avstanden mellom jorden og månen varierer. Nå er den på sitt aller nærmeste og samtidig er det fullmåne. Det skjer ikke ofte, sist var i 1948. Går du glipp av fenomenet må du vente en god stund. Neste sjanse blir 25. November 2034

Slik så det ut da det var supermåne og total måneformørkelse i september i fjor.

Grått skydekke

– Det ligger et grått skydekke over landet her østafjells, så jeg tror det blir vanskelig å se den. Det er nok mer sannsynlig å få sett den tirsdag. Da vil det være litt klarvær, så sjansen er vesentlig større. Jeg tror nok den er ganske stor og fin da også, sier vakthavende meteorolog Terje Alsvik Walløe ved Meteorologisk institutt i Oslo til NTB.

Også nordpå skjuler skydekket månen.

– Det er nok veldig liten sannsynlighet for å se den når sola går ned mandag i Nord-Norge. Det kan kanskje bli mulig å skimte supermånen over Finnmark, men det blir i så fall helt minimalt. Ser man den i Nord-Norge, er man heldig, sier vakthavende meteorolog Anita Ager-Wick ved Vervarslinga for Nord-Norge til NTB.

Søndag kveld ble dette bildet av månen over Trondheim tatt. Foto: rune petter ness

Få de siste værnyhetene: Gjør som 18 000  andre - følg VærAdressa på Facebook

Lysere enn vanlig fullmåne

Vi må helt tilbake til 1948 for å finne en fullmåne som er så nær vår egen klode. En slik måne kan være så mye som 14 prosent større og 30 prosent lysere enn en vanlig fullmåne.

Får du ikke med deg fenomenet, er det lenge til neste gang. Ifølge NASA vil neste mulighet være 25. november 2034.