- Det er en skam at en statsråd håner beitenæringen på en slik måte, sier stortingsrepresentant Heidi Greni (Sp).

Hun er mildt sagt fortørnet etter at hun fikk se bilder fra sist helgs bryllup til klima – og miljøminister Ola Elvestuen og hans utkårede Gordana. I bryllupet var det som det ofte er; bryllupskake, stor bryllupskake. Men det som tar kaka, og gjør at Greni tirsdag ettermiddag brukte Facebook til å reagere, er selve pynten, nemlig to ulver.

Greni skriver følgende på Facebook: «Håper inderlig dette bildet er manipulert.! Hvis ikke har vi en statsråd som bruker bryllupsdagen sin til å håne Norges viktigste yrkesgruppe, de som produserer maten vår. Ikke rart folk snakker om politikerforakt, en skam for landet!»

- En skam

Da Adresseavisen snakker med henne understreker Greni at hun ikke skal legge seg borti hva slags bryllupskake folk har.

- Men her snakker vi om en statsråd som sitter med det formelle ansvaret for å legge til rette for beitebruk, og som er ansvarlig for tilrettelegging av samisk tamreindrift. At han da velger å bruke slik pynt eller symbol på en slik dag, reagerer jeg på.

- Hvorfor bry seg om dette. Et bryllup er jo privat?

- Fordi jeg tenker på alle som leter etter kadaver etter ulveangrep, og med et slikt signal gjør han narr av de som er veldig rammet, sier hun.

- Du skriver på Facebook at dette er en skam for landet. Mener du det?

- Jeg synes det er en skam at en statsråd håner beitenæringen på en slik måte. Jeg personlig får vondt i hjerte mitt, og har stor medfølelse for de som blir hardt rammet. Å se voksne menn gråte etter blodbadet deres dyr blir utsatt for er sterkt å se. Så kommer statsråden med dette på sin bryllupskake, snakk om å provosere beitenæringen ytterligere, sier hun.

Og fortsetter:

- Det handler om dømmekraft og rolleforståelse. Han burde skjønt dette. Er du statsråd, og ikke vil at bilder av deg i privat setting skal nå offentligheten på sosiale medier, så sørger du for at det ikke skjer. Han hyller rett og slett ulven i en tid hvor mange lider store tap grunnet rovdyr, sier hun.

I kommentarfeltet får hun blant annet svar fra Frps stortingsrepresentant, Sivert Bjørnstad:

  • «Verden hadde vært et bedre sted om vi i større grad hadde brydd oss mer om våre egne bryllup. Jeg er såpass ytringsfrihetsfundamentalist at jeg mener den også bør gjelde i ens eget bryllup», skriver han.

Og følger opp:

  • «Er du imot ytringsfrihet? At man dekorerer sin bryllupskake som man vil? Hvis du hadde hatt kyr, sauer og geiter på din bryllupskake, samtidig som en ulvevalp lå med en kniv gjennom seg, så hadde jeg ikke sagt noe på det. Dette handler om at det er legitimt og greit å ha forskjellige synspunkt. Og jeg er mer enig med deg enn med Ola i selve saken ...

Til dette svarer Greni: «Kunne ikke tenkt meg å ha en ulv med blink el l på noen som helst kake. Ytringsfrihet er bra, men kan med fordel kombineres med rolleforståelse og dømmekraft. Her snakker vi om en statsråd som inviterer pressen til bryllupet sitt og velger å håne sauebønder/samer på denne måten.»

Ulvebråk før sommeren

Det er ikke første gang Elvestuen er i skuddlinjen for sin omgang med ulv.

Tidligere i sommer var han med på merking av ulveunger. Kritikken eksploderte da han fikk laget en video der han holder en ulvunge som han kalte Balder mens han fortalte om opplevelsen og viktigheten av å ha en ulvebestand.

- Disneyfisering av rovdyr. Han gjør rovdyrpolitikken til en Disney-verden hvor ulven fremstilles som en kosebamsefast, slo Sp’s Sandra Borch fast tidligere i sommer.

Taus Elvestuen

I Klima- og miljødepartementet har man fått med seg debatten som har oppstått etter bryllupet til sjefen. Men klima- og miljøminister Ola Elvestuen ønsker selv ikke å kommentere debatten som har oppstått rundt "ulvekaken".

- Bryllupet er et privat arrangement. Statsråden har ingen kommentar til dette, sier kommunikasjonsrådgiver og pressekontakt i departementet, Tone Hertzberg.

Venstres stortingsrepresentant fra Nord-Trøndelag, André Skjelstad var også i bryllupet. Foto: Skjermbilde fra Facebook