Det skal etableres et minnesmerke etter 22. juli i regjeringskvartalet, i tillegg til et minnesmerke ved Utøya, ifølge Kulturdepartementet.

På det nasjonale minnesmerket i regjeringskvartalet skal navn på alle de drepte stå, opplyser Kulturdepartementet.

– Regjeringen ønsker å hedre alle som ble rammet 22. juli. Minnestedene skal hedre drepte, overlevende, hjelpemannskaper og frivillige. De skal være tilgjengelig for alle, sier kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap).

Midlertidig

Minnestedet i Oslo blir midlertidig og skal være mellom Deichmanske bibliotek og Y-blokka.

– Regjeringen mener det er riktig å etablere et midlertidig minnesmerke nær åstedet for det første terrorangrepet og har derfor valgt plassen foran Deichmann i tiden regjeringskvartalet er under oppbygging, sier Huitfeldt.

Når det gjelder Utøya-minnestedet skal Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet gå i samtaler med grunneierne både på Sørbråten og Lauvodden for å avklare hvor det kan kjøpes tomt. Hole kommune er også involvert i prosessen.

AUF i juryen

Det vil bli utlyst en internasjonal prekvalifisering som etterfølges av en lukket konkurranse, opplyser regjeringen. Statens fagorgan, Kunst i offentlige rom (KORO), vil ha det ansvaret for prosjektene.Jurysammensetningen følger retningslinjene for slike saker, men AUF, Nasjonal støttegruppe etter 22. juli og en representant oppnevnt av regjeringen skal være med.