Orkdals industrihistorie: Et utstillingsmonter fra M. Thams & Co. viser høydepunkter fra produksjonen ved Strandheim Brug på Orkanger. Monteret står nå på Bårdshaug Herregård. En av sidene viser paviljongen som ble sendt til USA. Olav Sigurd Kvaales bestefar Peder deltok i dekoreringen av den unike bygningen. Foto: Morten Antonsen

En dugnadsgjeng på 13 personer fra Orkdal reiser torsdag til museet Little Norway for å ta ned og forberede returen av den symboltunge bygningen.

Orkdal kommune har kjøpt Thamspaviljongen av det norsk-amerikanske museet i Wisconsin for 800 000 kroner. Den ble bygget som Norges messepaviljong til verdensutstillingen i Chicago i 1893 av Strandheim Brug på Orkanger.

Med i gruppen som reiser til Wisconsin er Olav Sigurd Kvaale og Sigrid Stenset. De er barnebarn av treskjæreren Peder, som døde i 1953.

- Bestefar skar ut en rekke flotte Orkdals-skap, men var mest stolt av utskjæringene han bidro til på Thamspaviljongen. Det var også den eneste gangen har gjorde utskjæring i dragestil, sier Kvaale.

Han er leder for Prosjekt Heimatt, en interessegruppe som ble startet i fjor høst for å få bygningen tilbake til Orkdal.

- Den er et nasjonalt klenodium, og av svært stor verdi for Orkdal, sier Kvaale.

Opp på Orkanger neste år

Thams-familien var stiftere og eiere av Strandheim Brug. Christian Thams var selv til stede ved åpningen av paviljongen i Chicago. Med dragehoder, spir og ulike taknivåer, har paviljongen sterke likhetstrekk med en stavkirke, derfor omtales den også som en stavkirkekopi. I Little Norway har den stått siden 1935.

- Jeg føler meg sikker på at paviljongen er satt opp på Orkanger, og klar for åpning i juni neste år. Vi vil invitere kronprinsfamilien. I 1939 besøkte kronprins Olav paviljongen i Little Norway, mens kronprins Harald var der i 1965, sier Kvaale.

Dugnadsgjengen som reiser til Wisconsin regner med å bruke rundt tre uker på jobben. Thamspaviljongen skal fraktes til Orkdal i høst.

- Dette er først og fremst en gave til kommende generasjoner. Bygningen representerer Orkdals tidligste industrihistorie. Strandheim Brug var landets første ferdighusfabrikk, med eksport til hele verden. Paviljongen er et flott eksempel på kvaliteten de 300 arbeiderne sto for, og en heder til de enestående håndverkstradisjonene i Orkdal, sier Kvaale.

Eierskap og drift ikke bestemt

Prosjekt Heimatt har beregnet de totale kostnadene i prosjektet til omkring fem millioner. Kommunen har bevilget to millioner til kjøp og frakt, det øvrige skal komme fra salg av andelsbevis til publikum, bidrag fra næringslivet og annen offentlig støtte. En stor dugnadsinnsats ligger også i prosjektet.

- Det er et par millioner igjen til vi har nådd målet. Jeg tror finansieringen vil løsne når tomtevalget er klart. Paviljongen vil uten tvil bli en turistmagnet, og det er mange bruks- og inntektsmuligheter. Kritikerne synes å glemme inntektene som paviljongen vil skape, sier Kvaale.

Privateide Little Norway måtte stenge fordi besøket gikk nedover. Hele eiendommen med bygninger og en stor samling antikviteter ble lagt ut for salg.

- Vi måtte handle raskt for å sikre oss paviljongen, og få den til Orkdal, sier varaordfører Oddbjørn Bang (Sp).

Kommunen er foreløpig eier av paviljongen.

- Det mest aktuelle er å overføre eierskapet til en stiftelse, der kommunen er deleier. Tomtevalget skal avgjøres innen oktober. Det er flere alternativer både i Bårdshaug-området, og der fabrikken lå lenger ned på Orkanger, sier Bang.

Diskusjon om paviljongen

Kommunens bevilgning dekker kjøp og frakt. Vedtaket i kommunestyret ble gjort med 22 mot 12 stemmer.

–Noen mener vi heller bør bruke pengene på andre oppgaver, for eksempel eldreomsorg. Dette er ikke en aktuell problemstilling i denne saken. Bevilgningen tas fra et eiendomsfond som ikke kan brukes på drift, sier Bang.

Var hovedattraksjonen

Eierne Jennifer og Scott Winner har stengt Little Norway med tungt hjerte. «The Norway Building» har vært hovedattraksjonen. Den er besøkt av et par millioner mennesker, skriver Scott Winner i en e-post.

- Paviljongen har stått vårt hjerte nær. Den har fulgt min familie i flere generasjoner, sier Winner.

Etter at Little Norway ble lagt ut for salg, har flere interesserte luktet på muligheten til å kjøpe og flytte paviljongen.

- For oss var det viktigste å gjøre det som er riktig for bygningen. Vi er ikke i tvil om at vi tok det riktige valget, sier Winner.

Orkdal neste: Thamspaviljongen omtales også som en stavkirkekopi. Den er bygd i elementer, og det er fjerde gang den flyttes. Den ble bygd av Strandheim Brug som norsk messepaviljong ved verdensutstillingen i Chicago i 1893. Etter utstillingen ble den solgt til mangemillionæren C. K. Billings, som flyttet den til landstedet sitt i Wisconsin. Landstedet ble overtatt av tyggegummikongen William Wrigley i 1910. I 1935 ble paviljongen flyttet til Little Norway. Foto: Privat