I april starter byggingen av det 18 000 kvadratmeter store Powerhouse på Brattøra som vil rage 40 meter i været på det høyeste punktet.

Byantikvar Mette Bye er kritisk til den kommende bygningen. Snøhetta står for den arkitektoniske utformingen, og firmaets gründer, Kjetil Trædal Thorsen, mener at miljøhensynet av og til er viktigere enn forholdet til omgivelsene.

- En by skal være en sum av ulike bygg i samspill. Miljøhensynet blir bare et alibi for å gjøre det man vil uten hensyn til omgivelsene, mener arkitekt Knut Selberg. Han støtter byantikvaren og mener at bygget vil bli altfor stort.

- Energi- og miljøperspektivet blir bare brukt for å sprenge alle rammer og stenge igjen mot fjorden, sier Selberg som ikke anser Powerhouse som en forbedring av Trondheim by.

foto
Knut Selberg ønsker en mer langsiktig byplanlegging. Foto: Selberg arkitekter

- Hele saken er egentlig ganske trist, mener han.

Les også: Klart for Powerhouse på Brattøra

Mangler en helhetlig plan

Selberg etterlyser en mer helhetlig plan for byen og området.

- Det er viktig å tenke på hvert enkelt prosjekt som en byggekloss som skal passe inn i en sammenheng. Nå ser vi tendenser til at enkeltprosjekter sjarmerer seg gjennom uten tanke for det store bildet.

Arkitekt Ole Wiig er en sentral stemme i diskusjonen om Trondheims byutvikling. Han har etterlyst en langsiktig strategiplan som vil gi byen en mer fremtidsrettet utvikling, og samtidig ivareta kvalitetene i det han kaller Trondheims stolte byplan.

- Jeg har ennå ikke sett noen strategiplan fra kommunen. Jeg spør meg selv hvordan politikerne kan tillate seg å bygge monsterbygninger uten en slik plan, undrer Wiig.

- Man må slutte å behandle nye store prosjekter isolert, men sette dem inn i en bysammenheng. Være klar over konsekvensene. Det er dumt å angre seg i ettertid, det har vi har sett i flere saker.

foto
Ole Wiig er redd for at man i ettertid vil angre på byggingen av Powerhouse.

Flytt Powerhouse

Wiig poengterer at Powerhouse vil føre til en enda større fortetting på Brattøra. Man vil ende opp med å redusere kontakten med fjorden ytterligere.

- Jeg synes det er et spennende prosjekt i seg selv, både miljømessig og arkitektonisk. Det burde imidlertid vurderes en annen plassering av bygget. De har ikke begynt byggingen ennå, så det er fremdeles ikke for sent.

Les også: Her kan du lese hva folket synes om Powerhouse

Les også: Kunsten å bygge en by

Les også: Gjesteskribent: Monsterhall? hva med Powertrollet?