Onsdag kveld var det møte i Luftfartsforum for Trondheim lufthavn Værnes, og dit kom også Regionsforbundet i Jämtlands län. Det endte med ett nytt svensk medlem.

- Vi er glade for å ha den svenske siden med oss. Vi er jo i og for seg samme region, sier Nina Jensen, ruteutvikler i Avinor.

Jensen sier samarbeidet vil være viktig, og at det vil være med å utvikle og ta vare på flyrutene til og fra Værnes.

- Nå organiserer vi oss sånn at vi trekker i samme retning. Vi er avhengige av hverandre og et godt samarbeid. Det vil styrke regionen vår, sier hun.

Følg Adresseavisen på Instagram

Svenskenes hovedflyplass

- En del av samarbeidet vil gå ut på å markedsføre Værnes i Jämtland, slik at de som bor der etter hvert vil se på det som sin egen flyplass.

Det sier fylkesvaraordfører i Sør-Trøndelag og leder i Luftfartsforum, Arne Braut. Han håper svenskene i Jämtland vil se på Værnes som sin nye hovedflyplass.

- Det er naturlig at de reiser hit for å fly. Værnes er en internasjonal og sentral flyplass i Midt-Norge, og det er ikke langt over grensa til Sverige.

Elektrifisering av Meråkerbanen

Fylkesvaraordføreren sier det er spesielt viktig å styrke samarbeidet opp mot VM i alpint og skiskyting, som vil finne sted i Åre og Östersund i 2019.

- Det er uhyre viktig å markedsføre Værnes opp mot VM, og det er viktig at Værnes får en sentral plass i dette arrangementet.

Videre sier Braut at en elektrifisering av Meråkerbanen vil spille en stor rolle for hvor vellykket markedsføringen blir.

- Kommunikasjonen med tog mellom Norge og Sverige er veldig viktig. De som skal fly fra Værnes må kunne komme seg frem og tilbake mellom flyplassen, Åre og Östersund.

Vil ikke påvirke

Braut tror ikke en markedsføring av Værnes vil påvirke flyplassene i Åre og Östersund på noen negativ måte.

- Flyplassene ute i distriktet har en annen funksjon enn det de store internasjonale flyplassene, som Værnes, har. De betjener et annet publikum og et annet marked, så det vil ikke påvirke dem at Værnes markedsføres mer over grensa.

Internasjonal flyplass

Anders Bystrøm, regiondirektør for Regionförbundet i Jämtlands län, sier Værnes allerede er godt markedsført i Sverige, men at de stiller seg veldig positive til å gi flyplassen en større rolle i Jämtland.

- Værnes er en internasjonal flyplass, med mange avganger til og fra utlandet. Fra Åre og Östersund går det kun noen ytterst få charterfly. Det er derfor viktig å ha et godt samarbeid med Værnes - både for tilreisende turister og personer som allerede bor her.

- Og dersom vi får en god jernbane mellom Trondheim og Åre, vil Værnes være et kjempeviktig tilskudd til turistnæringen her, legger Bystrøm til.

Bystrøm påpeker derimot at Værnes ikke vil bli markedsført som en hovedflyplass.

- Vi vil jobbe for at Åre og Östersund skal fortsette å ha den funksjonen de har i dag, men Værnes er kjempeviktig for turistnæringen i Jämtlands län. Om vi skal ha som mål å doble antall tilreisende turister hit er vi helt nødt til å samarbeide med Værnes, avslutter regionsdirektøren.

Ruteutvikler i Avinor, Nina Jensen, tror et sammarbeid med svenskene vil styrke Midt-Norge. Foto: Pressefoto