- Passion! Åpenhet! Lagånd! Det er nobelprisvinner May Britt Mosers stikkord for å nå høye mål. Du må ha en visjon, og gå for det du har trua på.

Mandag delte Norges første nobelprisvinner i medisin sine tanker med deltagerne på Trøndelagsmøtet. Prestasjonskultur i Trøndelag var temaet på første dag av møtet, og hvem var vel en mer passende innleder om akkurat det temaet enn den ene halvparten av Moser-ekteparet fra NTNU. De to har vist at det er mulig å nå langt, også med utgangspunkt midt i Norge.

Moserne vant individuelle nobelpriser, men legger hele tiden vekt på betydningen av hele laget som har jobbet frem ny viten om hvordan menneskehjernen fungerer. - Hvis man har en ledestjerne, må man sikte mot den, og hele tiden passe på at hele arbeidslaget er med, sa hun. Det gjelder å la alle medarbeidere føle at de er del av et godt team, og man må kunne feire det som er bra. Det å ha gode kolleger er alfa og omega for å nå store mål, mente hun. Åpenhet, glede og det å stoppe alle tilløp til fiendtlighet og latterliggjøring er viktig for den som vil nå langt.

Når trøndere skal snakke om prestasjoner, er det to fenomen som går igjen, så også mandag. Det ene er at man trekker frem alle store trønderske idrettsbragder i fortid og nåtid. Det andre er Nils Arne Eggen og hans godfot-teorier. For som May Britt Moser sa: - Man må sparke hverandre gode. Den tidligere RBK-treneren var ikke til stede, men hans ånd svevde over vannene. Varianter av samhandlingens fortreffelighet var også i går rikelig til stede, blant annet fremført av tidligere trener for kvinnelandslaget i håndball, Marit Breivik.

Hun legger stor vekt på det personlige ansvaret for å løfte seg selv og derigjennom løfte hele laget. Credoet fra hennes tid som landslagstrener er at ingen fortjener å være med på et lag som er bedre enn det man er villig til å være med å skape selv. Og vårt fiolin-ess, Arve Tellefsen, fulgte opp med Eggen på sin måte. Hver gang Tellefsen tar opp fiolinen, tenker han at han må spille litt bedre enn i går. Slik leder han seg selv for å prestere stadig bedre.

Noen som er blitt stadig bedre, er aktørene i den trønderske matkulturen, som til stadighet hyller seg selv og blir hyllet, nylig også av den britiske matkjendisen Gordon Ramsey. Han sa at trøndersk mat er gull, og det vil trønderske matprodusenter utnytte. Landbruk utgjør 11 prosent av næringene i Trøndelag, og det er derfor viktig at det går bra i denne bransjen.

Vi ser en matnæring i begge deler av Trøndelag som har opparbeidet seg et godt rykte, som kommer opp med stadig nye produkter av høy kvalitet, og som har fått stadig sterkere selvttillit. Her står suksesshistoriene i kø, selv om man ennå må si at trønderske produkter såvidt har nådd et nasjonalt marked. Men optimismen er stor, visjonene og planene likeså.

Nordisk mat, renheten og ektheten i landbruksprodukter også fra Trøndelag, er en nyhet som er i ferd med å nå utover regionens grenser. Utpå kvelden nøt deltagerne kortreist trøndersk mat av alle slag, også fisk, som ikke var representert i lovprisningen av matvarer fra regionenm.

Det kan lett bli noe snevert og nærsynt over forsøkene på å løfte de trønderske prestasjoner i en kultur som ikke har hatt for vane å tenke høyt om seg selv. Det blir mye mat og idrett. Derfor var det en befrielse å høre tidligere Atmel-leder Alf Egil Bogen og fotograf Lasse Berre. De fortalte om hvordan en liten trøndersk prosessor utviklet på Rosten ble en verdenssuksess. Deres tips til suksessugne trøndere er at lysten til å lykkes må være større enn frykten for å mislykkes, sa de to. Man må gi jernet.

Det klarer trøndere også.