– Vi starter feiringen klokken ni her ved Rørosen Jåarhkeskuvle (Røros videregående skole), hvor alle elevene deltar sammen med elevene fra Sundveien barneskole.

Det sier Ida Ljungberg, som på vegne av kurs- og kompetansesenteret Aajege sitter i programkomiteen sammen med Jenny Fjellheim fra Rørosmuseet.

En rekke aktiviteter

– Utenfor skolen blir det blir heising av det samiske flagget og synging av Saemiej Laavlome (Samefolkets sang), før vi fortsetter med en rekke aktiviteter utover dagen, sier Ida.

Foruten konkurranse i lassokasting blir det bl.a. utstilling av samisk sløyd i skolens bibliotek, der Helen Blind Brandsfjell og hennes datter Laila Mari viser mange av sine arbeider.

I biblioteket har dessuten Lena Persson en utstilling av Novhtehkh (skaller/finnsko) og viser en bok om samisk skosøm, forteller hun.

Tospråklig gudstjeneste

– Nytt i årets program er at vår populære prest Harald Hauge holder en tospråklig gudstjeneste på sørsamisk og norsk og taler om Samefolkets dag. Det skjer klokken 16.15, sier Ida Ljungberg.

Markeringen fortsetter i Rørosmuseet fra klokken 17, der forfatteren Leif Braseth presenterer boka «Samer sør for midnattssola», om sørsamenes kultur, historie og levemåte.

Her blir det også en fotoutstilling over temaet «Glimt inn i et reindriftsår i Svahken sijte (Elgå reinbeitedistrikt), ved Burny Iversen fra Glomdalsmuseet.

Joik og festmiddag

Meerke Krihke Leine Bientie har fortellerstund med sang og lek for barna, med utgangspunkt i den nye boka «Mijjen gærhkorgærja» (Vår kirkebok) som er skrevet på sørsamisk med norske sidetekster.

– Vi får også flere kulturelle innslag, bl.a. med joik av ungjentene Jenny Krihke Bendiksen og Maajja Krihke Bransfjell. Festdagen avsluttes på Solheim Pensjonat, med middag, kaffe og kaker og selvsagt også enda flere kulturelle innslag, sier Ida Ljungberg.