Sykehjem

Her har vi regnet ut fra maksimal egenbetaling for sykehjem per måned. Oslo har det klart høyeste maksimalbeløpet. De forklarer selv at egenbetalingen ikke kan utgjøre mer enn kostnaden ved å produsere tjenesten. For 2015 var det ingen som betalte maks egenandel, mens det i 2014 var kun én person. Bergen har den klart laveste maksgrensen, nøyaktig halvparten av hva innbyggerne i hovedstaden kan risikere å måtte punge ut med.

SFO

Her har vi sammenlignet ut fra hva det koster med heltidsplass, eventuelt fra tolv timer per uke. Debatten om makspris på SFO har vært løftet før årets valgkamp. Kostnadene er ganske like i de forskjellige storbyene. Oslo fastsetter prisen ut fra inntekten til familien. Vi har tatt med prisen det koster for en familie som tjener over 353.000 kroner i året.

Hjemmehjelp

Vi har tatt utgangspunkt i hva man må betale av egenbetaling for praktisk bistand i hjemmet. Kommunene opererer med timepriser og makspriser per måned. Vi valgte å sammenligne storbyene på månedsprisen for personer med inntekt mellom 2 og 3 G. Oslo opererer med maks årspris. Vi har delt dette på 12 for å finne månedsprisen.

Vann og avløp

Det er flere forskjellige måter å oppgi forventet årspris på vann og avløp. Dersom vannmåler er mest utbredt i kommunen, opererer kommunen med et standard eksempel på prisen for 150 m³ avløpsvann. Hvis ikke vannmåler er det vanlige, oppgis en forventet pris for en standardbolig på 120 m² bruksareal.

Avfall

De aller fleste kommunene opererer med flere forskjellige priser for avfallsgebyrer. Vi har sammenlignet prisen du må ut med hvert år for å få tømt en avfallsbeholder på 120 liter.

Eiendomsskatt

Her vi bedt kommunene levere en forventet eiendomsskatt for en enebolig på 120 m². For Bergens del har vi regnet ut prisen ved hjelp av Skatteetatens likningskalkulator. Dette har vi så ganget med fire for å finne markedsverdien, deretter ganget med 0,8 for å finne skattegrunnlaget. Deretter har vi trukket fra bunnfradraget, og ganget summen med skattepromillen. De andre byene opererer med egne, faste satser.

Bompenger

Alle byene har forskjellige rabattsystemer og forskjellige priser for passeringene avhengig av hvor bomstasjonene er plassert. For å gjøre sammenligningen enklere har vi derfor tatt utgangspunkt i maksbetaling for personbiler per passering. Da får vi også tatt opp eventuell køprising/rushtidsavgift i de forskjellige byene.

Feiegebyr

Relativt sett er det store forskjeller mellom byene når det gjelder det årlige feiegebyret. Men ingen av storbyene har spesielt høy feieavgift.

Kollektiv

NB: Tabellen er feil: I Oslo koster månedskortet for en voksen (én sone) kroner 680. Det betyr at Trondheim har den billigste kollektivtrafikken med 670 kroner for et månedskort.