Ambisiøst: Link arkitektur har laget følgende skisse til hvordan Trondheims nye innovasjonssenter kan se ut.

Innovasjonssenter Trondheim. Det er stikkordet for en idé og et prosjekt som kan resultere i et fysisk bygg. Det særegne med diskusjonen om Innovasjonssenter Trondheim er at pengene til å bygge allerede er der. Det er en av statens mange tentakler som gavmildt og forførende stryker innovasjonsmiljøet på ryggen. Det statlige selskapet Siva har slått fast at de vil bygge hvis de andre forutsetningene for planen faller på plass.

Hva er det det står på, da? Hvor bygget skal være, selvsagt. Men også hva det skal inneholde, og når alt kommer til alt, er det likevel ingen gratis lunsj. Leietagerne i huset må betale leie. Derfor blir det i stor grad likevel en ordinær diskusjon om hva samfunnet skal bruke penger og plass til.

Hvor? Det er ikke bestemt hvor Innovasjonssenter Trondheim skal være, om det skal være et nybygg eller om det skal trylles og mekkes med ett eller flere eksisterende bygg. Siva og NTNU peker mot Hesthagen, området mellom Gløshaugen og Trondheim økonomiske høgskole. Men fortell i Trondheim hvor noe skal bygges, så popper det straks opp mange gode grunner til heller å bygge et annet sted.

Fengselstomta bak Studentersamfundet er blitt lansert. Arkitekter og kunstmiljøet knyttet til NTNU har blinket seg ut samme sted, der Vollan kretsfengsel en gang lå. Det kan derfor bli kamp om plassen. Siva har antydet at bygget bør være 40000 kvadratmeter stort. Til sammenligning er Pirsenteret på Brattøra 65000 kvadratmeter. Selv om størrelsen skulle blir redusert, er det likevel snakk om et meget stort bygningskompleks.

Hva skal Innovasjonssenter Trondheim være? Den overordnede ideen er at innovasjonssenteret skal være et nav for knoppskyting, idéskaping og kommersialisering av teknologi. Det har til nå vært lite oppmerksomhet om innovasjonssenteret, men det er ikke noe å si på ambisjonene. Det ble hevdet at et innovasjonssenter kan få like stor betydning for Trondheim som NTH har hatt.

Et innovasjonssenter bør ikke bare bli et kraftsentrum, selv om det er viktig nok. Trondheim trenger også et utstillingsvindu for teknologi. Hvis Innovasjonssenter Trondheim skal bli begge deler, er kanskje bryggene i Kjøpmannsgata, eller et annet sted i Midtbyen en bedre plass enn et kompleks flere kilometer fra sentrum.

Selv om det ikke blir noen gratis lunsj, har Trondheims innovasjonsmiljø et gedigent ansvar for at en god idé og en stor mulighet ikke skusles vekk.