- I den tida jeg har vært direktør, så har presset ved akuttmottaket vært sykehusets største utfordring på kort sikt. Denne saken har derfor hatt høyeste prioritet, sier Rune Wiseth, konstituert administrerende direktør ved St. Olavs hospital.

Han er glad for at han nå kan legge frem to konkrete forslag for styret som totalt kan øke kapasiteten med 30 nye senger ved St. Olav.

- Det store grepet vi tar nå, er at vi utvider antallet observasjonssenger i akuttmottaket med ti. I tillegg får vi 20 ekstra senger ved å ta i bruk pasienthotellet. Dette er et betydelig påslag, sier Wiseth.

Legevakta flytter

I september flytter legevakta for Trondheim og nabokommunene inn i nye lokaler på Øya. Nå ønsker sykehuset å ta i bruk de gamle legevaktlokalene til en utvidelse av akuttmottaket. Saken skal behandles i styremøte ved St. Olav onsdag.

Flytter ut: I løpet av september skal legevakta flytte ut av dagens lokaler og inn i et nytt helsehus på Øya. Deretter vil arealene bli bygd om til akuttmottak.

- I perioder er det altfor mange pasienter i akuttmottaket, og pasienter må vente altfor lenge på vurdering og behandling. Skal vi løse dette, er vi nødt til å utvide arealene. Mange av pasientene som kommer til akuttmottaket er oppegående, og kan behandles poliklinisk og så sendes hjem. Nå kan vi håndtere dette i dagens legevaktareal, og dermed vil presset på akuttmottaket i underetasjen bli mindre, sier Wiseth.

I saksfremlegget blir det påpekt at poliklinisk virksomhet i akuttmottaket sikrer at pasientene blir ivaretatt på et lavt, men effektivt omsorgsnivå, og at man sparer unødige innleggelser.

Flere akuttpasienter

Seks av ti pasienter som blir innlagt ved St. Olav kommer som akuttpasienter. I fireårsperioden fra 2012 til 2016 økte antallet pasienter til akuttmottaket med 23 prosent, eller over 4300 pasienter.

- Pasienttilstrømmingen øker årlig til akuttmottaket. Dette skaper utfordringer for kapasitet, logistikk, kvalitet og pasientrisiko i akuttmottaket, heter det i saksfremlegget.

Samtidig har akuttmottaket siden høsten 2016 vært under oppsikt av Fylkesmannen. Etter et tilsyn slo Fylkesmannen fast at pasientene ikke ble ivaretatt på en trygg måte når køen ble lang, og det ble avdekket at en pasient med alvorlig blodforgiftning ble liggende i 3,5 timer og vente på legetilsyn.

Samtidig har de ansatte i akuttmottaket hatt en veldig krevende arbeidssituasjon, påpeker Wiseth. Han sier at høyt belegg er en stor utfordring ved hele St. Olav.

Tar grep: - Vi føler et sterkt behov for å gjøre noe med sengekapasiteten ved St. Olav, sier Rune Wiseth, konstituert administrerende direktør ved St. Olav. Til høyre styreleder Anne Breiby.

- Vi har i dag en beleggsprosent ved sykehuset som er jevnt over 90 prosent, og det er for høyt. Dette fører til at vi må bruke mye ressurser i å planlegge plassering av pasienter, og en konsekvens kan være at pasienter blir lagt på andre avdelinger enn der de hører hjemme. Dette er faglig uheldig, og kan gå utover pasientsikkerheten, sier Wiseth.

Lettpost

I samme styremøte skal det også tas stilling til om deler av pasienthotellet skal brukes som en sengepost for enkelte pasientgrupper. I vinter ble det gjennomført et pilotprosjekt hvor 20 senger i pasienthotellet ble benyttet til pasienter. I alt 146 pasienter fra seks klinikker var i denne perioden innlagt.

- Dette er for de friskeste pasientene. I mange tilfeller vil det være aktuelt for pasienter i noen dager før de blir sendt hjem, uttalte Mette Røsbjørgen, sykepleier og prosjektleder ved St. Olavs hospital da Adresseavisen omtalte saken.

Etter en prøveperiode på fire uker ble prosjektet evaluert, og både pasienter og ansatte har gitt gode tilbakemeldinger. Nå ønsker sykehuset å videreføre en sengepost med 20 senger.

Pasienter som er til strålebehandling og pasienter som får langvarig intravenøs antibiotikabehandling er noen av dem som kan benytte sengeposten.

- Vi foreslår å etablere en lettpost fra 1. november, slik at vi er rustet til den delen av året som utfordrer oss mest, sier Wiseth.

Døgnprisen på bemannet pasienthotell beregnes til 2300 kroner, mens døgnprisen på en typisk sengepost er beregnet til 4200 kroner. Totalt vil en slik sengepost innebære en kostnad på 27 millioner kroner årlig ved sjudøgnsdrift.

Ombyggingen av akuttmottaket er beregnet å koste 20 millioner kroner.

- Vi legger nå en del penger i disse tiltakene, men vi føler et sterkt behov for å gjøre noe med sengekapasiteten ved St. Olav. Dette er to viktige tiltak som helt klart vil hjelpe sykehuset, sier Wiseth.