Ved sist kommunevalg fikk Frp i Trondheim 6,4 prosent, mens partiet fikk 10,8 i Tromsø, 8,7 i Bergen, 10,9 i Stavanger og 10,8 i Drammen.

Bare i Oslo lå de lavere, der med 6 prosent. Den siste trondheimsmålinga gir 6,5 prosent. Likevel kan det se lysere ut enn på lenge for Trondheim Frp, fordi Høyre gjør det så bra.

«Skrekkeksempel»

Fra talerstolen brukte Frp-topp Njåstad ordet «skrekkeksempel» om blant annet Ap-ordfører Rita Ottervik i Trondheim. Tidligere i år opplevde Njåstad selv å bli angrepet: Da av sin partifelle Mats Ramo (Frp) fra Trondheim. Ramo gikk direkte i strupen på Njåstad for det han mente var elendig håndtering av metoo-saker.

foto
Adressseavisen 25. mars.

Etter den tid har Ramo gjort det klart at han gir seg i politikken når perioden er over, av ulike årsaker.

Njåstad synes det er trist at Mats Ramo gir seg:

- Trondheimspolitikken trenger dyktige Frp-ere, vi har målinger som er for dårlige der. Og når Ritas prosjekt ser ut til å slå sprekker, så er det mulig å vinne byen i 2019. Da trenger vi Frp-ere som appellerer til mer enn bare den tradisjonelle Frp-grasrota. Vi trenger folk som snakker til et bredere lag, og det mener jeg Ramo gjør, sier Njåstad.

foto
Medlem av Fremskrittspartiets sentralstyre Helge Andre Njåstad har høyere ambisjoner for partiet sitt i Norges tredje største by.

Han sier Frp må vokse i Trondheim.

- I Norges tredje største by må vi ha en god liste. Vi har mange talenter rundt Trondheim Frp som jeg gjerne skulle sett at tok i et tak nå. Maria, Sivert, Kristian, Tord Lien ... Dyktige folk, sier Njåstad.

Trondhjemmer Maria Alseth er kommunikasjonsrådgiver for Frp på Stortinget. Sivert Bjørnstad er stortingspolitiker og bystyrepolitiker. Kristian Dahlberg Hauge er eks-kommunalråd, mens Tord Lien er tidligere statsråd, nå leder av NHO Trøndelag.

- Ordfører Tord Lien?

- Det er mange som kan stå på en liste, dette finner de ut av selv. Men det er viktig at vi signaliserer til byens befolkning at vi er klare til å komme i posisjon, sier Njåstad.

Les også: Per Sandberg (Frp) er fortsatt ikke overbevist om at klimaendringer er menneskeskapte

foto
Vil fortsette: Elin Marie Andreassen (Frp) fortsetter gjerne på topp for partiet i Trondheim.

Ønsker ny periode

I dag er det Elin Marie Andreassen som er gruppeleder og kommunalråd for Frp i Trondheim.

- Hvis jeg får muligheten, vil jeg gjerne ha førsteplassen igjen. Men jeg har ikke satt det som noe ultimatum, sier Andreassen.

Valgkomiteen arbeider nå med å sette sammen laget som skal gå til valg i 2019. Bjørnstad har også sagt at han er klar for 2019-valget i Trondheim, samtidig som han er stortingspolitiker på sin andre periode.

- Hvorfor gjør dere det såpass dårlig i Trondheim, Andreassen?

- Et godt spørsmål ... Det kan henge sammen med at det er mange offentlig ansatte i byen. De må vi snakke bedre med. Men det er sammensatt, sier Andreassen.

Hun var vara til landsmøtet, og fikk egentlig muligheten til å dra. Men da den beskjeden kom, hadde hun allerede lagt andre planer.

Les også: Enslige får babyhjelp og kontantstøtten ryker – hvis trønderne vinner frem

foto
Leder Siv Jensen og nestleder Per Sandberg under landsmøte fredag. Jensen har oppskriften på å ta makta i Trondheim: - Det handler om å gjøre det som vi gjør i regjering: Levere gode løsninger for folk i hverdagen deres, sier Jensen.

Angrep Ap

Fra talerstolen brukte Frp-leder Siv Jensen mye tid på å angripe Ap og lederen Jonas Gahr Støre:

- Vi ser en svak leder for det største opposisjonspartiet som står i spagat i mange viktige saker, sa Jensen i sin tale til landsmøtet.

- Siv Jensen, hvordan skal dere klare å få makt også i Trondheim?

- Det handler om å gjøre det som vi gjør i regjering: Levere gode løsninger for folk i hverdagen deres. Det handler om barn og unges oppvekstvilkår og eldres rettigheter og hvordan de blir behandlet, om trygge nærmiljøer, ja-holdning og eiendomsskatt, sier Jensen til Adresseavisen.

Støre har svart på kritikken som kom mot han og partiet:

- Dette var en klassisk Frp-tale, der Siv Jensen skryter av seg selv og rakker ned på andre. Samtidig vet vi resultatene av politikken regjeringen fører: Større forskjeller, svakere rettigheter for arbeidstagere, privatisering av velferden, skriver Støre i en sms til Adresseavisen.

foto
Nytt syn: Ramo sier han har fått et mer nyansert syn på Njåstad etter at de har snakket sammen.

PS: Bedre tone nå

«Så lenge Njåstad og hans kumpaner styrer over etiske spørsmål i partiet, så er det enkelt sagt ikke trygt for unge jenter å delta på partiarrangementer», skrev Ramo i det mye omtalte leserinnlegget i Adresseavisen.

- Etter å ha snakket med Helge, har jeg fått et langt mer nyansert syn på han personlig enn det jeg hadde før, sier Ramo i dag.

Njåstad selv mener Ramo-kritikken har ført noe godt med seg. I kjølvannet av kritikken ble det laget et nasjonalt opprop mot Frp's håndtering av metoo-saker.

- At mange FpU-ere har fortalt oss at de har større forventninger til vår håndtering: Det gjør inntrykk. Vi er ydmyke for at vi kan bli bedre, sier Njåstad.

Les også: - Mindre krangling med Venstre om bord