I 15 sammenhengende år har Ap styrt Trondheim sammen med en stadig bredere koalisjon.

Mandag kom varaordfører Hilde Opoku (MDG) og Ottar Michelsen (SV) med krass kritikk av samarbeidet. MDG gikk lengst, og stilte ultimatum i Overvik-saken. Geirmund Lykke (KrF) er også frustrert:

- Jeg vil anbefale Ap å tenke over hvor fornuftig det er å ha disse gjentagende konfliktene. Dette er en stor belastning for samarbeidsklimaet, sier Lykke.

Les bakgrunn: Opoku: - Vi er ikke interessert i den typen samarbeid vi har nå

Tilsidesatte rådmannen

Den siste konflikten oppsto da Ap (ved hjelp av Høyre og Frp) tilsidesatte rådmannens klare anbefalinger om gigantutbygginger øst i Trondheim. Først ba rådmannen om en «time out» i planarbeidet frem til man har en overordnet trafikkløsning på plass. Dette ble avvist. Så, i formannskapet i forrige uke, kom rådmannen med nok en bekymring: De mener det ikke er bra nok skolekapasitet i området. Rådmannen skrev i et notat at «selv om det er frustrerende for utbyggere i området», kan det være riktig å holde igjen igangsettingstillatelser til skolekapasiteten er bedre. Lykke kom da med et ganske voldsomt utfall:

- Dette er en varslet katatrofe. Det er stort behov for å sette på bremsen for boligutbygging i øst. Flertallet rusher på og pisker administrasjonen fortere enn forsvarlig. Det totale bildet og blikket på kommuneøkonomien er totalt fraværende. Nå trenger vi is i magen, sa Lykke under møtet.

Nå legger han til:

- De politiske valgene som gjøres om utbygging i øst nå, vil kunne gå ut over kommuneøkonomien, sier Lykke.

Les også: Nekter å høre på byplansjefen - krever full gass for utbyggerne

Vil ikke stille ultimatum

MDG sier de ikke vil være med i et videre samarbeid dersom Ap ikke venter med videre klarsignal for bygging på Overvik til overordnede trafikkløsningen er klar. Lykke er ikke med på noe ultimatum.

- Jeg skjønner frustrasjonen veldig godt, men vil ikke være for bombastisk nå. Det er krevende å vurdere om det Ap legger opp til, er i strid med samarbeidsavtalen vår fra Granåsen. Hvis Ap mener det er innenfor avtalen, kan vi bli sittende med svarteper. Vi kan ikke bryte på feilaktige premisser, sier Lykke.

Han mener imidlertid at konsekvensene kan bli at andre målsettinger i Granåsen-erklæringen blir vanskelig å gjennomføre av økonomiske årsaker.

- Ap må komme tilbake med en annen vilje til samarbeid. De har mye å tape på at samarbeidet ryker, sier Lykke.

Geir Waage (Ap) mener ingen av vedtakene som fattes om utbygging øst i byen nå, kommer til å få konsekvenser for kommuneøkonomien i denne bystyreperioden. Han mener vedtakene ikke bryter med samarbeidsavtalen.

Les også: Ap overrasket og Frp sjokkert over byplansjefen

foto
Geir Waage (Ap) mener ingen av vedtakene som fattes om utbygging øst i byen nå, bryter med samarbeidsavtalen.

Trenger «time out»

Jon Gunnes (V) er kritisk til at Ap ikke forholder seg til rådmannens faglige råd.

- Jeg var ikke noe overrasket over at Ap gjorde som de gjorde, men jeg var overrasket over at de ikke er med på en «time out» først. Vi har ikke god nok informasjon til å ta en avgjørelse i dag, sier Gunnes.

Gunnes vil ikke stille noe ultimatum nå, men sier Venstre vil vurdere saken når den legges frem til politisk behandling i september. Han er noe overrasket over MDG og SV:

- De har ikke snakket med meg om det. Hvis de føler at det er så betent, så må de snakke med høyere stemmer også internt mellom partiene. Men vi blir alltid overrasket i politikken, konkluderer Jon Gunnes.

Les mer: - Dramatisk for oss, sier utbygger

Nilsen vil ut etter valget

Sp stemte imot utbygging på Overvik, men vil ikke kommentere samarbeidet med Ap.

- Vi har et klart standpunkt i Overvik-saken, og mener utbyggingen er en katastrofe for byutviklingen. Det som angår samarbeidet mellom partiene, vil jeg ta opp direkte med de andre partiene, og ikke gjennom Adresseavisen. Det hadde jeg håpet de andre partiene også gjorde, sier Marte Løvik (Sp).

Svein Otto Nilsen i Pensjonistpartiet (PP) er heller ikke imponert over SV:

- Velgerne tar det ikke alvorlig når de truer så ofte truer med å trekke seg. Allerede med grønn strek burde man ha satt ned foten mye hardere, sier Nilsen.

Han er selv «veldig misfornøyd» med Ap-samarbeidet, men sier de forholder seg til fireårsavtalen.

- Personlig mener jeg det er uaktuelt å samarbeide videre med Ap etter den, sier Nilsen.

Waage (Ap) opplever tvert imot å ha et «kjempegodt» samarbeid med PP.

- Gjør det inntrykk på Ap når samarbeidspartiene viser så stor misnøye?

- Jeg skulle ønske vi kunne nærmet oss hverandre i flere saker, men det ansvaret ligger på alle partiene. Vi er en del uenige om byutvikling, men jeg hadde vært mer bekymret om vi var uenige om eldreomsorg, skole og kommuneøkonomi, sier Waage.

Les også: Slik lyktes de mektige aktørene på Overvik