Strinda videregående, Trondheims største skole, blir ikke å se i årets barnetog 17. mai. Det samme gjelder Heimdal videregående.

Beslutningen på Strinda ble gjort etter en kartlegging gjennomført av rektor Trond Hofstad. Der kom det frem at kun 15 prosent av de 1100 elevene kunne være interessert i å gå under skolens fane.

Da medlemmene av elevrådet gikk til hver sin klasse og spurte hvem som kom til å stille i toget, var det bare fire elever totalt som rakk opp hånda.

- Noen skoler har god kultur for å gå i tog, men det er kanskje fordi lærerne har vært pådrivere over lengre tid. Når lærerne ikke er pådrivere for å gå i tog, er det ikke så mange elever som blir det heller, mener elevrådsleder Olaf Andreas Hafsmo (19, automasjon).

- Bruk tid på noe annet

Han mener valget om å droppe skoletoget er fornuftig.

- Om man stiller i toget eller ikke, sier ikke noe om hvorvidt skolen er bra eller ikke. Det er bedre å bruke tid og ressurser på andre ting enn å planlegge toget, men vi må ta en ny runde neste år.

- Kan toget bli gjenopplivet for Strinda sin del, eller er det dødt?

- Jeg tror faktisk det kan bli det. Det kommer et nytt kull hvert år, og folk har forskjellige interesser, sier elevrådsleder Vera Tran (19, studiespesialisering).

- I og med at vi er en så stor skole, tror jeg det kan få ringvirkninger, sier Hafsmo.

- Synkende deltakelse

Rektor Trond Hofstad er innstilt på at Strinda skal komme sterkere tilbake neste år.

- Vi har sett i noen år at deltakelsen har vært synkende. Tiltak for å få opp engasjementet om toget, blant annet konkurranser mellom klassene om hvem som får med flest elever, har heller ikke gitt noen virkning. Vi tar en «time out» for å bevisstgjøre betydningen av 17. mai.

Hofstad har vært rektor ved Strinda siden 2011. To år senere flyttet 1100 elever inn under samme tak, fordelt på utdanningsprogrammene studiespesialisering, idrett, restaurant- og mat, elektro, og helse- og oppvekst.

Strinda-rektor Trond Hofstad håper skolen kommer sterkere tilbake neste år. Foto: Richard Sagen

Han tror ikke det dårlige engasjementet har noen sammenheng med at skolen har vokst betraktelig.

- Det er første gang i skolens historie vi ikke er med, så vidt jeg vet. Jeg kjenner ikke årsaken til at interessen er så liten, men generelt vet vi at ungdommene i dag har mange forskjellige aktiviteter, også på 17. mai. I tillegg kan det virke inn at dette er en dag knyttet til langhelg.

Rektoren er ikke enig med Hafsmo i at lærerne må ta mye av skylden, men erkjenner at engasjementet ikke er det største blant dem.

- Prosentvis er deltakelsen på linje med den vi ser hos elevene. Mange av lærerne har små barn selv, og er opptatt med andre oppgaver og tog andre plasser i Trondheim.

- Mer stas for 7-åringen

Tirsdag formiddag var det lite som vitnet om at festdag og langhelg er rett rundt hjørnet på Strinda. Elevene fikk vite hva de kommer opp i på eksamen, og kanskje kan det være med på å forklare hvorfor tankene er andre steder enn på bunad og finsko mot brusteinsbelagte gater.

- Det er nok mer stas med barnetoget for 7-åringen enn for 18-åringen, mener Ingrid Kvitsand (17).

Verken hun eller venninnen Maria Nyhagen (17) har hatt noe ønske om å gå i toget i år.

Stemningen på Strinda videregående var tidvis god tirsdag, selv om eksamen er rett rundt hjørnet. Det blir mye lesing i dagene fremover, men ikke barnetog på Vera Tran (19, fra venstre), Fride Mastad (18), Tina Zerihun, Amalie Moen (18), Ingrid Kvitsand (17) og Maria Nyhagen (17).

- Folk har andre planer, og det er sikkert for tidlig for mange. Jeg skulle uansett jobbe, og hadde ikke gått om det ble tog. Men det er jo synd for dem som har lyst, sier Nyhagen.

Amalie Moen (18) skal gå i russetoget senere på dagen. Hun mener de yngre kullene må ta en del av ansvaret for det innstilte Strinda-toget.

- Jeg merket allerede på ungdomsskolen at mange sluttet å gå. Men det er litt svakt av 00 og 01 (årskullene, journ.anm.).

Lav deltakelse i flere år

Togansvarlig Oluf Lars Johansen sier at også Heimdal har meldt avbud i år.

- Tiller videregående møter heller ikke, men de har ikke hatt tradisjon for det de siste ti årene. Det er ingen tvang å gå i tog, men vi håper jo at oppslutningen blir god ellers. At de som går på videregående prioriterer annerledes, er kanskje ikke så unormalt, sier han.

Heimdal-rektor Elisabeth V. Tandstad sier at oppslutningen ble for lav både blant elever og lærere.

- Det har vært tradisjon for å gå, men med varierende oppslutning og ganske få deltakere de siste årene. Vi gjorde en skikkelig prosess for å aktivisere både elever og ansatte, men får heller komme sterkere tilbake neste år.