H1N1-viruset, best kjent som svineinfluensa, har gått verden rundt i over et år. I dag melder helsedirektoratet på sine nettsider at Verdens helseorganisasjon erklærer pandemien for over.

H1N1 kommer tilbake

Så mange er nå immune mot viruset at den videre spredningen likner den man ser ved ved vanlig sesonginfluensa, opplyser helsedirektoratet. Men det er ikke dermed sagt at svineinfluensaen er død.

- Det at WHO nå erklærer pandemien for over har liten praktisk betydning for norske forhold. Vi har ikke lenger høy beredskap i helsetjenesten, men vi forbereder oss på at viruset kan komme tilbake til Norge under influensasesongen i i vinter, sier avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet, Preben Aavitsland.

60 prosent er immune

Derfor vil også årets vaksine mot sesonginfluensa i tillegg beskytte mot H1N1-viruset. Imidlertid vil den kun bli sendt ut til bruk hos risikogruppene.

Ifølge helsedirektoratet viser nå en studie utført av Folkehelseinstituttet at over 60 prosent av befolkningen hadde målbar immunitet mot svineinfluensa i starten av 2010. Immuninteten kommer av at man enten har vært syk, eller fått vaksine.

Omtrent 45 prosent av befolkningen fikk vaksinen i løpet av pandemien, opplyser direktoratet.

Pandemien er over, melder Verdens helseorganisasjon. Her ligger brukte svineinfluensasprøyter på Tøyensenteret i Oslo. Foto: scanpix