Sammen med Universitetet i Stavanger var NTNU først ute blant nordiske universiteter som opprettet områder i Itunes U, for halvannet år siden.

Siden den gang er det gjort over 100 000 nedlastinger fordelt på universitetes 300 ulike videoopptak, opplyser NTNUs informasjonsavdeling i en pressemelding.

Sykdom og lærevansker

Læresteder fra hele verden har siden 2007 delt sin kunnskap via Apples Itunes U, som er et område i Itunes Store. Amerikanske universiteter var først ute og er fortsatt dominerende med å tilby videofilmede kurs, forelesninger og laboratoriedemonstrasjoner fritt tilgjengelig.

- Dette har blitt en verdifull støtte for studentene i deres daglige studier og under forberedelser til eksamen. Studenter med lærevansker, eller sykdom, rapporterer om at de har spesielt stort utbytte av å finne alle forelesninger tilgjengelig, skriver NTNU i pressemeldingen.

Nedlastet innhold kan ses på Ipod-spillere med videofunksjon, samt Iphone, Ipad, Mac- og pc-er. Statistikk fra i fjor høst viser at ca. 6.5 prosent av de som lastet ned NTNU-videoer brukte Iphone mens ca. 4 prosent benyttet Ipad - altså før lesebrettet ble tilgjengelig for salg i Norge.

Elektrostatikk topper

Topplisten på Itunes viser at undervisningsvideoer er mest populært, men også populærvitenskapelige foredrag blir hyppig nedlastet. Dette er i øyeblikket topplisten:

1. En forelesning i elektrostatikk (fysikk).

2. Opptak fra et debattmøte om kontroversiell kunst.

3. CSI: Trondheim. Flere populærvitenskapelige foredrag om rettsmedisin.

4. Forelesning om verb i presens (i spansk).

5. Gjesteforelesning med Bjørn Kjos der han forteller om hvordan han startet flyselskapet Norwegian.

Friske opp nynorsken?

Flere ansatte ved NTNU har lagt ut hele samlinger med forelesninger.

Blant annet kan du friske opp nynorsken med Kristin Fridtun. Hun er masterstudent i nordisk og går gjennom det nynorske språklandskapet på en enkel måte gjennom åtte ulike nettleksjoner.

NTNU opplyser at undervisningsvideoerer tilgjengelig via andre kanaler, som Youtube, NRK2, egen hjemmeside samt et internt læringsstøttesystem.

Populært. Forelesninger og foredrag fra NTNU kan blant annet lastes ned via Itunes. Foto: FAKSIMILE ITUNES