Næringsminister Trond Giske satte ord på sorgen i Trondheim i går kveld, men la samtidig vekt på at AUFs ideer lever videre og det vil komme lysere tider.

«Operasjonen var ikke å drepe flest mulig, men å gi et kraftig signal som ikke kan misforstås. Om at så lenge Arbeiderpartiet kjører den ideologiske linjen sin og fortsetter å dekonstruere norsk kultur og masseimportere muslimer så må de ta ansvaret for dette forræderiet og enhver person med samvittighet kan ikke la landet sitt bli kolonisert av muslimer.»

Motivet

Slik har Anders Behring Brevik formulert sitt motiv for det politiske attentatet han fredag rettet mot Norge. I kjennelsen fra Oslo tingrett heter det at dette er å betrakte som motivet for bombeangrepet i regjeringskvartalet og massakren på Utøya noen timer etterpå.

Tingretten, som har fengslet siktede med brev- og besøksforbud i åtte uker, mener Brevik gjennomførte sine handlinger for å redde Norge og Vest-Europa fra kulturmarxisme og muslimsk overtagelse. I retten og i politiforklaringer har siktede sagt at han mener Arbeiderpartiet har sveket landet og folket, og at prisen for forræderiet fikk de betale for fredag.

Attentat mot vår samfunnsform

På Torvet i Trondheim var 20000 mennesker samlet i går kveld. De hørte en beveget næringsminister Trond Giske holde tale. Giske karakteriserte terrorangrepene i Oslo og på Utøya som et attentat mot hele vår samfunnsform og sameksistens.

I sin tale i Trondheim i går kveld sa Giske at noen har ødelagt noe av det vakreste og fineste som finnes og at døden har tatt livets plass.

- Ungdommene reiste til Utøya med en drøm og et ønske om å skape fred, toleranse og rettferdighet. I år er det mange som ikke kommer tilbake, og de som kommer tilbake har uutslettelige og redselsfulle inntrykk. Men AUFs idé lever videre. Derfor vil ungdom fortsette å samle seg med drømmer og engasjement. Vi vet det vil komme lysere tider, sa Trond Giske.

- Angrep på oss alle

Trond Giske sier til Adresseavisen at han finner det rørende midt oppe i all sorgen han nå føler at det norske folk stiller opp for å markere sin avsky mot terrorangrepene.

- Dette var et angrep på oss alle, og det er viktig at et helt folk viser et slikt enormt engasjement. Samtidig er dette også et målrettet angrep på en politisk ungdomsorganisasjon og et politisk parti og de verdiene vi står for. Vi vet det finnes slike høyrekrefter i vårt samfunn, men så langt har vi vært forskånet fra slike handlinger som vi så 22. juni, sier Giske.

Han mener det må komme en debatt om hvordan slike ekstreme politiske holdninger skal møtes og hvordan debatten skal foregå i det offentlige rom, men mener dette ikke er tiden for det.

- Nå er det tid for sorg og refleksjon. De politiske spørsmålene må komme senere, sier Trond Giske.

foto
Foto: Javad Montazeri