FØLG RETTSSAKEN DIREKTE HER

FØLG ADRESSA.NOs JOURNALISTER PÅ TWITTER #ADRESSALIVE

Etter Torgeir Husby i sin innledning raljerte over pressen, kolleger og kritikken mot sakkyndigrapport nummer 1, tok Synne Sørheim over og gikk gjennom den flere hundre sider lange erklæringen.

Der er Breiviks mor et tema. Hun ble fritatt for vitneplikten, men i retten leste Sørheim opp fra politiavhørene med henne:

- Hun sa hun hadde tenkt på at sønnen hadde sagt han hadde blitt så stygg i ansiktet og ville operere seg.

Ble innlagt

Utsagnet skal Breivik ha kommet med en uke før 22. juli.

- Moren sa til observanden at han måtte gi seg for han var helt normal i ansiktet. Breivik fastholdt at han hadde blitt stygg, leste psykiateren.

Sørheim gikk deretter gjennom morens befatning med barne- og ungdomspsykiatrien. Det har vært kjent at moren ba om hjelp til avlasting med tanke på sønnen da han var 2,5 år. Da Breivik var 4 år ble han sammen med moren og søsteren innlagt på en familieavdeling i tre uker.

- Mor opplevde ham som hyperaktiv, klengete og aggressiv. Han var sjalu overfor søsteren. Mor opplevde at hun ikke klarte å sette grenser for ham og at han bare flirte da hun prøvde, refererte Sørheim.

Breivik har sagt før at han opplever at moren er den eneste som kan få ham emosjonelt ustabil. Terroristen har omtalt henne som «sin akilleshæl.» Likevel satt Breivik rolig mellom sine forsvarere mens Sørheim leste fra avhør med moren og dokumenter fra barne- og ungdomspsykiatrien.

Sviktende omsorgssituasjon

Det ble også foretatt en psykologisk vurdering av den unge Breivik på denne tiden. Også utdrag fra denne erklæringen ble lest opp i retten.

- Han er grunnleggende passiv. Han har vanskelig for å uttrykke seg emosjonelt og mangler elementer av lyst og glede. Anders bør ut av familien og over i en omsorgssituasjon.

I 1983 begjærte faren foreldreretten, men det ble ikke innvilget. Etter saken tok barne- og ungdomspsykiatrien et nytt initiativ overfor moren til Breivik, og sendte et brev til nærmeste sosialkontor.

- Brevet ble avsluttet med at barnevernet måtte forholde seg til at omsorgssituasjonen er sviktende, leste Sørheim.

Det ble vist til at det var behov for endret omsorg og at barnevernet burde ta opp saken på eget grunnlag. Etter at familien flyttet ble situasjonen bedre for familien og saken ble henlagt i 1984. Etter dette var det noe kontakt med barnevernet da en 15 år gammel Breivik ble stoppet på Oslo S, med sekken full av spraybokser etter at han dro alene til Danmark.

Breivik sluttet på videregående i 1998. I samme tidsrom kontaktet han lege fordi han opplevde søvnmangel. Sørheim leste opp fra legejournalen fra fastlegen samme år:

- Det fremkommer at han med mellomrom er behandlet for akutt stress eller situasjonsbestemt ubalanse. Han har fått resept på sovemidler.

Endret oppførsel

Sørheim refererte også fra avhørene av vennene som forklarte seg for politiet om at terroristen hadde endret oppførsel i løpet av de siste årene. En venn beskrev den Breivik som innesluttet, men sympatisk. En som kjenner til familien har beskrevet kontakten med Breivik og hans familie som «upåfallende» under hans oppvekst. Flere av vennene forklarte det samme fra vitneboksen, tidligere i rettssaken.

I tillegg gikk Sørheim gjennom utdrag av det Breivik sa i avhør, like etter pågripelsen på Utøya. Da var massedrapsmannen oppspilt og spurte om han skulle bli henrettet. Han presenterte seg også som kommandør for Knights Templar.

- Observanden veksler uten opphold mellom forskjellige temaer: Han snakker om kravene han har i det ene øyeblikket, før han snakker om tykkelsen på sin skuddsikkre vest, hvor mye hjertet hans blør for det han måtte gjøre og deretter staver han navnet på Knights Templar på latin.

Det mente de sakkyndige fremsto som moderat adferdsforstyrrelse. I et annet avhør 29. juli, beskrev Breivik uten følelser, drap på AUF-ere som spilte døde.

- Jeg hadde forberedt meg på det og tok et ekstra hodeskudd. Det blir mye sløsing med ammunisjon, leste Sørheim opp.

Breivik fulgte opplesingen med blikket festet i bordet. Han tok notater, slik han har gjort gjennom rettssakens ni uker.