Kroppens immunsystem er en forbløffende infrastruktur. Ikke bare forsvarer det oss mot biologiske fremmedlegemer, men det er også i stand til «gjenkjenne» farer og selv skape forsvar mot alt fra bakterier, mikrober, virus og betennelser.

Men visste du også at du kan takke det samme systemet for at den lekre tatoveringen du i forrige uke tok på overarmen vil være der til evig tid. En skulle tro at etter hvert som huden mister døde hudceller så ville også fargestoffet i tatoveringen være med. Det er ikke tilfellet, og det skyldes fordi fargepigmentene i tatoveringen blir holdt i «fange» i dermis ( lærhuden) av en spesiell type hvite blodceller som kalles makrofager. Denne typen celle spiser opp og fordøyer rester av døde celler, bakterier og andre partikler som er uønsket i menneskeroppen.

Suger opp fargen

Disse makrofagene skynder seg til såret som oppstår når tatoveringsnålen punkterer huden din, suger til seg fargepigmentene som de tolker som uønskede inntrengere før de legger seg i en dvalelignende tilstand i lærhuden. Ifølge en fersk studie fra franske immunologer så starter da et resirkuleringsprogram der fargepigmentene blir overført til nye makrofager når de gamle dør. På denne måten blir fargepgmentene for evig lagret i det hudlaget som kalles dermis.

Tatoveringen du nå har på overrarmen lever altså evig fordi en kanibaliseringsprosess skjer i cellene dine.

Når gamle celler dør, står nye klar til å overta

- Makrofagene, også de som har spist opp fargepigmentene fra tatoveringen, lever ikke like lenge som et menneske, sier Sandrine Henri , immunolog ved Centre d'Immunologie de Marseille-Luminy til forskningsnettstedet Live Science.

- De dør som oftest etter noen få år og da slipper de ut fargepigmentene de har slukt. Disse pigmentene blir da slukt på nytt av andre makrofager i dermis  - de eneste typer celler som ser ut til å være i stand til å holde på dem.

Sandrine Henri , immunolog ved Centre d'Immunologie de Marseille-Luminy.

Kan gi nye måter å fjerne tatoveringer på

- Denne oppdagelsen kan på sikt gi oss nye måter å fjerne uønskede tatoveringer på, sier Sandrine Henri.  - Prosedyrer som både er enklere og mindre ubehagelig enn de vi benytter i dag.

Gjennom forsøk utført på mus har forskerne ved Centre d'Immunologie de Marseille-Luminy  jobbet med en metode som går ut på fragmentere de cellene som holder på fargestoffet med laser før de dør en naturlig død, og på denne måten forhindre andre makrofager å sluke fargestoffene.