Siden 2012 har Blyberget frileik lagt til rette for skøytegåing på Theisendammen. På grunn av vedlikeholdsarbeid og nedtapping av Theisendammen har gjengen i år flyttet til Baklidammen.

- Torsdag brøytet vi opp og høvlet en skøytelabyrint som er ny av året. Vi håper den vil bli populær – spesielt for de minste. Til helga vil vi sette opp iskarusellen som for tiden er fastfrosset på Blomstertjønna. Skøyteisen er noe porøs i enkelte partier av turløypa. Det kan derfor være aktuelt å vanne banene for å fylle opp porene. Skøytebanen og skøytelabyrinten har jevn og fin is, forteller Bård S. Solem som er medlem av den driftige trioen som sammen med andre gode hjelpere står bak skøyteleken.

foto
Blyberget Frileik startet brøyting og preparering av skøytebanene under fullmånen på tirsdag.Fra venstre Bård S. Solem, Svein Kristoffersen og Eric Nevin. Foto: Oddgeir Kvien

Les også: Dropper trolig skøytebane på Theisendammen

Turløype på 750 meter

De har laget baner for store og små og har sett at familier kan samles og gå på skøyter, på føttene, tenne bål og kose seg med forskjellige aktiviteter på og ved vannet. Mens noen lærer seg å gå på skøyter, spiller andre ishockey eller benytter seg av turløypa som på Baklidammen er ei rundløype på 750 meter.

- Selv hadde jeg aldri gått på skøyter, men det ble noe annet da jeg kunne gå tur med skøyter på beina. Vi legger til rette, så må folk bruke det som de selv vil. Ta med niste, tenn bål og kos dere. Vi ser at folk blir glade for denne muligheten. Det handler om å bruke naturen når forholdene er der. En vinter kan det være god nok is i tre uker. Det neste året kan det vare i tre måneder, sier Solem.

Les også: Nå er flere kilometer med skiløyper klare i Trondheim

Har målt istykkelsen

Sikkerheten med tanke på trygg is er hvert enkelt sitt ansvar, men dugnadsgjengen har målt tykkelsen gjennom vinteren og tar stikkprøver for å ha mest mulig kontroll på istykkelsen.

foto
Bilde fra et av målepunktene på istykkelsen i Baklidammen. Bildet er fra slutten av desember.

- Vi forsøker å legge ut statusrapporter på vår Facebookside «Blyberget Frileik». Der kan man se om isen er preparert eller nedsnødd. Og for ordens skyld har vi flere målinger som viser en stålistykkelse på 20 cm nederst og 20 cm snøis på toppen. Ifølge tabeller skal dette tåle biler på 4 tonn. All ferdsel på naturis foregår på eget ansvar, men i tråd med sikkerhetsrutiner ved tilsvarende anlegg setter vi et minimumskrav til 15 cm stålis før vi tilrettelegger for aktivitet. NVE anbefaler minimum ti cm for skøyteaktivitet men i praksis vil fem centimeter stålis bære en person, sier Solem.

foto
Svein Kristoffersen kontrollerer iskvaliteten før brøyting og preparering av skøytebaner iverksettes.

Les også: Advarer mot å gå på utrygg is på Kyvannet

Kart over området

De har laget et kart som viser de ulik ebanene og hvor man ikke bør ferdes og satt opp sperrebånd ved utløpet på vannet.

Blyberget Frileik vil vi forsøke å vedlikeholde følgende skøytebaner på Baklidammen: Turløype 750 meter, skøytebane 20x60 meter, skøytelabyrint og iskarusell.

foto

- Vi oppfordrer til å benytte ski eller gå på beina opp til Baklidammen eller ta buss nummer ti fra sentrum. Det er begrenset med parkering ved Baklidammen, men det er ikke langt fra Ferista. På kveldstid er det fint å ta seg noen skøyterunder med hodelykt eller montere lykter på iskarusellen. Det blir en egen stemning med bål om kveldene og fakler på isen. Vi håper mange vil finne veien til Baklidammen også. All aktivitet og arrangementer gratis og uten påmelding. Ingen forpliktelser eller forventninger. Alle er velkomne, sier Solem.

Trondheim kommune islegger om lag 55 balløkker over hele Trondheim. Oversikten finner du her: Trondheim kommunes kart over skøytebaner

foto
Slik var forholdene på Baklidammen fredag. Alt ligger klart til bruk.

Les også: I helga kan barn og foreldre komme seg ut på glattisen i Trondheim