NTNU-forskere tester hvordan materialer oppfører seg når de blir utsatt for eksplosjon. På NTNUs forskningssenter Casa (Centre for Advanced Structural Analysis) studerer forskerne virkningene av eksplosjoner, skyting eller en kollisjon har på ulike materialer. Måler er å redusere skaden ved en eksplosjon eller skyteepisode.

- Vi jobber med konsekvensen dersom noe skjer. Målet er at bygningsmaterialer og vindusglass skal være sikkert, sier professor og senterleder Magnus Langseth.

Casa fikk i 2014 status som Senter for forskningsdrevet innovasjon (SFI)

Glass er uforutsigbart

Denne kunnskapen kan komme til nytte når staten skal bygge et nytt regjeringskvartal etter ødeleggelsene 22. juli 2011. Derfor er folk fra Justisdepartementet, Kommunaldepartementet, Nasjonal sikkerhetsmyndighet og PST i Trondheim på seminar. De får se hvordan senteret tester eksplosjoner med et sjokkrør. Og de får lære at glass er et uforutsigbart materiale.

Stipendiat Karoline Osnes forteller at knekktester med tilsynelatende identiske glassplater viser at glasset reagerer ulikt. Hennes forskning viser at den ene glassplaten kan ha fire ganger så stor bruddstyrke som den andre uten at forskerne nå kan forklare hvorfor.

Her demonstrerer NTNU sjokkrøret, Shocktube

Senteret har invitert de statlige gjestene med ansvar for den norske beredskapen på besøk for å vise fram hva de holder på med. Planleggingen av et nytt regjeringskvartal gjør det ekstra aktuelt. Magnus Langseth i Casa mener det gamle regjeringskvartalet sto godt mot angrepet 22. juli fordi det var bygd på en gammeldags måte.

- Det var bygd med plasstøpt betong noe som gjorde at bygningen ikke raste sammen av eksplosjonen. Bare vindusglassene og én søyle ble ødelagt. Det kunne gått mye verre dersom bygningen hadde vært nyere.

Søker støtte til utdanning og forskning

Denne kunnskapen vil senterledelsen dele med de høye herrer og noen får kvinner fra regjeringsapparatet og de nasjonale sikkerhetsmyndighetene.

- Vi ønsker å vise fram det vi jobber med særlig fordi vi ønsker økonomisk støtte til den utdanningen og forskningen vi driver med, sier Magnus Langseth. Han ønsker seg flere masterstudenter og flere masterprogram for eksempel i fysisk sikkerhet.

- Slik kan vi utdanne folk som skal ut i næringslivet med kunnskapen om hvordan vi best mulig kan sikre konstruksjoner, sier Langseth. Han slår fast at senteret hans utdanner folk som har den rette bestillerkompetansen ved nybygg.

Ingen lovnad fra statssekretæren

Men han får ingen lovnader om penger fra statssekretær Gjermund Hagesæter (Frp) i Justisdepartementet.

- Det kan jeg ikke komme inn på her. Jeg vil bare si at Justis og beredskapsdepartementet ikke har en krukke med penger som det bare er å øse ut av.

Statssekretær Hagesæter er en av gjestene som har fått se hvordan tykke vindusglass går i stykker av et skudd og er overbevist om at han selv har tykkere og skuddsikre vindusruter på sitt kontor. Han mener sikkerheten for de ansatte i justisdepartementet er godt ivaretatt når det gjelder det bygningsmessige.

- Det er nødvendig i det samfunnet vi lever i, sier Hagesæter som lar seg imponere av forskningen på senteret og demonstrasjonen av diverse smell og skyting mot glassplater.

- Hvilken betydning får det du har sett her, for planleggingen av regjeringskvartalet?

- Det går vi ikke inn på, men det er klart det er viktig at man har forsket på, og har god kunnskap om, hva som vil og ikke vil fungere. Det er selvfølgelig nødvendig for å ta riktige beslutninger.

Ikke tykkelsen det kommer an på

Han syns det er særlig interessant å se testene som viser at det nødvendigvis ikke er tykkelsen på aluminium eller glass som avgjør hvor motstandsdyktig det er. Hagesæter mener det er helt nødvendig å tenke beredskap og sikkerhet i planlegging av bygninger.

- Det var veldig nyttig og lærerikt å være her. Og veldig spennende, sier statssekretæren.

- Det er ingen tvil om at det er et sterkt fagmiljø som jeg er imponert over, men noen lovnad om penger får du ikke.

Venter på smellet: Fra venstre: stipendiat Karoline Osnes tar det hele med ro, mens seniorrådgiver May-Kristin Ensrud i Justis- og beredskapsdepartementet, senterleder for Casa Magnus Langseth og statssekretær Gjermund Hagesæter holder seg for ørene. Foto: Håvard Haugseth Jensen
Knust rute: Statssektæretør Gjermund Hagesæter studerer glasset etter at det har blitt skutt på. Foto: Håvard Haugseth Jensen
Glass er uforutsigbart: Stipendiat Karoline Osnes forteller om forsøk på identiske glassruter som ender med svært ulik skade. Foto: Håvard Haugseth Jensen
Her skal det skytes: Stipenadiat Karoline Osnes viser fram glassruten før skytetest. Statssekretær Gjermund Hageseter i midten bak. Foto: Håvard Haugseth Jensen