Fire år har gått siden terroren i Regjeringskvartalet og på Utøya. 77 personer ble drept. Ingvild Lockert fra Trondheim opplevde skytingen på Utøya på nært hold. Hun mener mange har glemt at Norge opplevde et av de verst tenkelige terrorangrep.

  • Ingvild Lockert (22), studerer politisk økonomi i London.

  • Hun gjemte seg nede ved vannet på vestspissen av Utøya 22. juli for fire år siden.

Hva betyr 22. juli for deg?

- 22. juli vil alltid være en dag hvor jeg tenker og føler ekstra mye. Jeg tenker på de skadde, de etterlatte, de som gikk bort og på egne opplevelser. I tillegg gir dagen et glimt av kjærlighet, og en påminnelse om hvor samlet Norge sto i tiden etter terroren. Det er merkelig at en dag alltid vil ha stor betydning, men jeg tror 22. juli blir lettere å takle med årene.

Hvordan har du forandret deg etter 22. juli 2011?

- Jeg var bare 18 år for fire år siden. Alle forandrer seg og former seg mye fra man er 18 til 22. Det er derfor vanskelig å definere hva som er forandret på grunn av terroren og hva som er forandret fordi jeg vokste opp. I løpet av disse årene har jeg fått en mye større forståelse for sorg og hvor forskjellig vi mennesker reagerer på grusomme opplevelser.

Hva er det viktigste som har skjedd i Norge etter terrorangrepene?

- Like etter 22. juli 2011 var det veldig fint og viktig at de fleste nordmenn erkjente at terror kan komme fra alle slags ekstreme miljøer. At terrorangrep kan være like dødelig uansett hvilken leir de kommer fra. Dette er dessverre blitt mer og mer glemt de to-tre siste årene. I forbindelse med debatten om islamistiske terrorgrupper sa en politiker at terroren stadig kommer nærmere Norge. Utsagnet provoserer meg. Terroren kommer ikke nærmere Norge – den har allerede vært her. Vi har vært utsatt for noe av det verste innen terror.

SE I BOKSEN TIL HØYRE HVOR 22. JULI MARKERES RUNDT OM I TRØNDELAG!

Hvordan skal du markere 22. juli i år?

- Jeg tar det som det kommer. Sannsynligvis skal jeg besøke noen gravsteder. Kanskje deltar jeg på minnemarkeringen i Trondheim. De siste årene har jeg likt å være med venner som ikke hadde direkte med terrorangrepene å gjøre. For meg har det vært viktig å få en viss distanse til det hele, og jeg tror jeg har fått mye igjen for å bo i utlandet i tiden etter terroren.

Hva synes du om 22. juli-senteret som offisielt åpner onsdag?

- Jeg besøkte senteret under forhåndsåpningen tirsdag. Det var en sterk opplevelse, og det vil nok være veldig vanskelig for noen å gå igjennom. Hensikten er å spre kunnskap om angrepet, noe jeg synes utstillingen i stor grad formidlet på en god måte. Jeg tror dette senteret blir viktig for videre generasjoner og offentligheten for øvrig.

Skal du delta på Utøya-leiren fra 6. til 9. august?

- Jeg har bestemt meg for å delta, selv om jeg egentlig føler meg litt gammel for Utøya-leiren. Fra dag én har vi snakket om å ta Utøya tilbake. Det er noe jeg fremdeles står for. Jeg har vært på Utøya-leiren to ganger, og har mine beste sommerferieminner derfra. Når jeg kommer tilbake i år skal jeg gjøre mitt beste for å finne balansen mellom gode minner og gleder. Jeg håper de gode opplevelsene jeg har hatt på Utøya overvinner minnene fra den drøye timen i 2011. Det beste blir å introdusere leiren for en ny generasjon. Jeg har tro på en lys fremtid for Utøya.

Caroline er ikke klar for å returnere til Utøya

  • Caroline Winge (22), sykepleierstudent.

  • Gjemte seg i et kjølerom på Utøya 22. juli for fire år siden.

Caroline Winge fra Trondheim er foreløpig ikke klar for å returnere til Utøya. Foto: KIRSTI KRINGSTAD

Hva betyr 22. juli for deg?

- Jeg forbinder dagen med tristhet og sinne.

Hvordan har du forandret deg etter 22. juli 2011?

- Jeg har alltid vært tøff av meg. Dette forandret seg etter terroren. Jeg er blitt mer usikker på folk og takler dårlig store folkemengder. Jeg har hatt gode perioder, men de dårligere periodene kommer tilbake, særlig når det nærmer seg 22. juli.

Hva er det viktigste som har skjedd i Norge etter terrorangrepene?

- Det viktigste var samholdet nordmenn viste like etter 22. juli. Jeg følte at det var alle mot én. I tillegg gjorde terrorangrepene oss oppmerksomme på at grusomheter kan skje også i Norge. På sikt vil det forhåpentligvis styrke beredskapen.

Hvordan skal du markere 22. juli i år?

- Jeg skal ikke på offisiell markering, fordi jeg fortsatt ikke takler store folkemengder. Jeg skal være hjemme med samboeren min Erlend, som også var på Utøya på 2011. Støtten fra ham har vært veldig god i disse årene. For ham trenger jeg ikke forklare hvorfor jeg reagerer som jeg gjør i visse situasjoner.

Hva synes du om 22. juli-senteret som offisielt åpner onsdag?

- Jeg har delte meninger. Norges største tragedie fortjener oppmerksomhet. Men det gjør ikke Anders Behring Breivik.

Skal du delta på Utøya-leiren fra 6. til 9. august?

- Jeg elsker liver på leir: Å bo i telt og å sitte rundt bålet om kvelden. Det er synd at det som skjedde for fire år siden har ødelagt dette for meg. Det vil gjøre mer vondt enn godt å dra tilbake til Utøya. Jeg er ikke klar, og vil kanskje aldri bli det.

Mats motiveres av nye AUF-ere

  • Mats Monsen (23), fylkesleder i AUF Sør-Trøndelag og barne- og ungdomsarbeider.

  • Var på Utøy-kaia og ventet på båt over til øya 22. juli for fire år siden.

Fylkesleder i Sør-Trøndelag AUF, Mats Monsen, har helt siden 2011 vært fast bestemt på ikke å slutte med politikk. Foto: RICHARD SAGEN

Hva betyr 22. juli for deg?

- Datoen et symbol på at Norge tar avstand fra ekstremisme. I tillegg bruker jeg dagen på å minnes de vi mistet.

Hvordan har du forandret deg etter 22. juli 2011?

- Helt siden terrorangrepene har det vært veldig viktig for meg ikke å slutte å jobbe med politikk. Det var nettopp dét terroristen ville. Det har vært godt å fortsette i AUF, men også tungt iblant. Verst er savnet til AUF-erne som mistet livet. Jeg savner dem alltid under arrangementer og tilstelninger. Samtidig er det godt å se at nye AUF-ere har fylt skoene til de som gikk bort.

Hva er det viktigste som har skjedd i Norge etter terrorangrepene?

- Viktigst av alt er helt klart den utbredte holdningen om at Norge skal møte terror med demokrati og åpenhet. Om det er blitt slik i praksis kan fortsatt diskuteres, men jeg mener det er viktig at vi i det hele tatt har begynt å snakke om hvordan kampen mot terror bør foregå.

LES KOMMENTAREN: Oppgjøret vi delvis tok

Hvordan skal du markere 22. juli i år?

- Først skal jeg på markeringen bak rådhuset. Etter det skal jeg spise med venner og familie, og kanskje besøke gravstedene til noen av dem vi mistet.

Hva synes du om 22. juli-senteret som offisielt åpner onsdag?

- Jeg tror senteret blir et viktig sted for å la andre lære om det som skjedde, kanskje særlig for skoleelever eller de som besøker Norge. Jeg håper senteret kan bli en plass for å fokusere på hva som skjedde etter 22. juli, nemlig kampen for et fritt, demokratisk samfunn.

Skal du delta på Utøya-leiren fra 6. til 9. august?

- Jeg har vært på sommerleiren hvert år siden 2009, og skal delta også i år. Jeg vet det blir en spesiell opplevelse på godt og vondt. Savnet til de vi mistet vil nok bli ekstra stort. Jeg håper likevel vi får kjenne på den gode Utøya-følelsen – en følelse som kan sammenlignes med det å være nyforelsket i tenårene.

Audun vil være med å ta Utøya tilbake

  • Audun Otterstad (24), politisk rådgiver i Trondheim Arbeiderparti.

  • Var utenfor kafébygget da skytingen startet på Utøya 22. juli for fire år siden.

Audun Otterstad fra Trondheim Arbeiderparti begynte å prioritere annerledes etter 22. juli. - Jeg tar meg mer tid, sier han. Foto: Dino Trto

Hva betyr 22. juli for deg?

- 22. juli representerer et tidsskille for meg. Det er som en togstasjon: Jeg gikk på noe nytt.

Hvordan har du forandret deg etter 22. juli 2011?

- Visse ting betyr mer nå enn før. Jeg prioriterer annerledes og tar meg mer tid, blant annet fordi jeg har oppdaget at ingenting kan tas for gitt. For meg er det blitt viktigere å gjøre mer av det som er gøy, som det å være sammen med folk. Jeg håper og tror jeg er blitt mer raus og oppmerksom på menneskene rundt meg.

Hva er det viktigste som har skjedd i Norge etter terrorangrepene?

- Vi har i større grad tatt et oppgjør med høyreekstremisme og det blinde hatet mot utlendinger og fordommer. Det er også blitt større aksept rundt det å engasjere seg politisk og delta i samfunnsdebatten.

Hvordan skal du markere 22. juli i år?

- Først og fremst skal jeg på jobb og gjøre det jeg får betalt for. Jeg skal også delta på minnemarkeringen bak rådhuset, høre på talene og musikken og være med å legge ned blomster.

Hva synes du om 22. juli-senteret som offisielt åpner onsdag?

- Det er viktig å sikre en åpen og usminket debatt om terror og 22. juli.

Skal du delta på Utøya-leiren fra 6. til 9. august?

- Jeg skal jobbe som frivillig på leiren. Utøya er et fantastisk sted, og sommerleiren til AUF er både artig og viktig. Jeg vil være med på å ta Utøya tilbake. Det er særlig viktig for dem som kommer etter vår generasjon.