Hver 20. trønderkvinne er enslig. En gang i uka samles seks av dem til svangerskapskurs i Amatheas lokaler i Kjøpmannsgata i Trondheim.

Kan være ensomt

Vanligvis ligger det en forventning om en familielykke som omfatter mor, far og barn. Enkelte er enslige fordi barnefaren i utgangspunktet ikke ønsker å bli far, andre blir alene i løpet av svangerskapet.

- Det kan oppleves veldig dramatisk. Å sitte på et ordinært svangerskapskurs, blant par som venter sammen, kan oppleves ensomt, og du kan føle deg veldig annerledes og utenfor, sier hun.

Kvinnene får informasjon om spesielle rettigheter de har som alenemødre, i tillegg til den informasjonen som alle som går på svangerskapskurs får.

- Og så legger vi vekt på nettverksbygging mødrene imellom. Vi snakker mye om det å være alene med magen, forteller Lamvik.

Amathea har holdt kurs for enslige gravide i vel ti år. Til kursene i Trondheim har det kommet kvinner fra hele Trøndelag.

- Ett år hadde vi en jente fra Levanger som ikke hadde råd til å betale reisen hit. Da betalte vi for henne.

Også for par

- Et uplanlagt svangerskap kan oppleves som en livskrise. For enkelte kan situasjonen bli så konfliktfylt at de trenger noen utenfra som samtalepartner om dilemmaene som oppstår.

Amathea jobber innenfor abortlovens rammer, og mener den enkelte vet hva som er rett i deres situasjon.

- Vi er til for at beslutningen som tas ikke skal være overilt, sier Lamvik.

Dersom et par beslutter å ta abort, tilbyr de også oppfølgingssamtaler, fordi beslutningen kan oppleves vanskelig i ettertid.