Mandag åpner en ny hovedlab på Tunga i Trondheim.

Det skal etableres fire statlige laboratorienettverk, såkalt lokal radioaktivitetskontroll, rundt omkring i Norge, samt ett lokalt i Valdres.

Fått spesialopplæring

- I Analysesenteret er vi rundt 20 fast ansatte og seks -sju av disse har spesiell kompetanse til å måle radioaktivitet i matvarer, sier leder for Analysesenteret, Erik Lunde.

De har fått spesiell opplæring, og det er skaffet til veie en god del nytt utstyr, betalt av staten. Analysesenteret har i snart 30 år drevet omfattende måling og testing etter Tsjernobyl-ulykken våren 1986.

Ifølge Lunde måler de fortsatt kjøtt fra både sau og rein som har beitet i spesielt utsatte områder. Det tas også prøver av bær og grønnsaker, der det er mistanke om radioaktivitet. Analysesenteret er laboratoriet til Trondheim kommune, der man analyserer alt av vann, mat, miljø og luftprøver for kommunen. Eksterne oppdrag utføres av Labtjenester AS, eid av Trondheim kommune.

Erik Lunde forteller at Analysesenteret i Trondheim blir hovedlaboratoriet mellom Bergen og Harstad. Den offisielle åpningen mandag skal foretas av statssekretær Cecilie Brein-Karlsen i Helse- og omsorgsdepartementet.

Bakgrunnen for å åpne et nytt nettverk for lokal radioaktivitetskontroll (Lorakon) er at Statens strålevern på ingen som helst måte utelukker at nye alvorlige atomhendelser kan skje og gi konsekvenser også for Norge.

- Vi kan ikke se bort fra at ulykker tilsvarende Fukushima-ulykken i Japan i 2011 kan skje i Europa. Norske myndigheter følger fortsatt opp nedfallet etter eksplosjonen i atomreaktoren i Tsjernobyl, og det er fortsatt nødvendig med konsekvensreduserende tiltak i Norge, sier avdelingsdirektør Per Strand i Statens strålevern i en pressemelding.

Det er derfor viktig å ha en god beredskap for å kunne følge opp eventuelle nye atomhendelser. På oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet utarbeidet Statens strålevern og Mattilsynet i 2013 «Strategi for forvaltning av radioaktivitet i fôr og næringsmidler». Et av tiltakene i strategien er å styrke målekapasiteten ved atomhendelser og for løpende overvåking og kontroll, særlig på næringsmiddelområdet. I den forbindelse etableres flere laboratorier, både avanserte og enkle laboratorier.

Strand forteller at etablering av et slikt nettverk av laboratorier er en reetablering av Lorakon-systemet. Måleinstrumentene skal brukes både i daglig overvåking og kontroll ved eventuelle nye atomhendelser.

Analysesenteret på Tunga åpner en ny lab som skal styrke atomberedskapen og målekapasiteten ved hendelser. Senteret har blant annet fått ny natriumjodid-detektor som registrerer gammastråling. Boksen på bildet inneholder et radioaktivt stoff som benyttes som referanseverdi under målinger. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN
Ny detektor: Analysesenteret ha fått en ny natriumjodid-detektor som registrerer gammastråling. Den plasseres i et blytårn og erstatter en detektor fra 1986. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN
Leder: Analysesenteret på Tunga åpner mandag en ny lab som skal styrke atomberedskapen og målekapasiteten ved hendelser. Her daglig leder Erik Lunde. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN
Tsjernobyl: Dette apparatet fra 60-tallet ble brukt til målinger etter Tsjernobyl. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN