- Alle kjenner alle! Vi flirer, snakker og er sosiale. Vi kaller oss byhengere, sier Julie Hagen Sagør (14).

Nesten hver dag etter trening møter hun venner utenfor Trondheim Torg i sentrum. Gjengen hennes holder til utenfor McDonalds, ved Burger King eller scenen på Torvet. De kommer fra ulike skoler i og rundt Trondheim, og tar gjerne bussen rett til sentrum etter skoledagens slutt.

- Vi trenger en plass å være der vi ikke trenger å kjøpe noe for å få lov til å sitte, sier Hagen Sagør, som ikke kjenner seg igjen i beskrivelsen av miljøet i Adresseavisen tidligere denne uken.

Da omtalte nemlig avisen en episode hvor en 15 år gammel jente ble pågrepet av politiet etter å ha slått flere personer utenfor kjøpesenteret på Torvet. Fire ungdommer ble også innbrakt til politistasjonen da de oppga falsk personalia til politiet.

Politiet: Store ungdomsgjenger

Politioverbetjent Jan Erik Haugdal, som leder forebyggende avdeling ved Sentrum politistasjon, er bekymret:

- Det er bemerkelsesverdige store ungdomsgjenger fra forskjellige bydeler i Trondheim som trekker til sentrum. Vi er bekymret for at ungdommene kommer i kontakt med personer som er eldre og som distribuerer narkotika, sier han.

Politiet skal nå sette inn flere ressurser og patruljere oftere i området. De skal også ha et møte med Trondheim kommune og lokale næringslivsaktører for å snakke om hvordan de skal samarbeide om problemet og jobbe forebyggende. På spørsmål om problemet rundt ungdommer i sentrum er verre nå enn tidligere, svarer han følgende:

- Det er det for tidlig å si noe om. Men når man ser på størrelsen på ansamlingene i sentrum, så er dette en like stor bekymring nå som det har vært tidligere. Vi holder på å kartlegge hvem denne gruppen er, sier Haugdal.

- Hvorfor har dere ikke fått bukt med problemet?

- Vi er usikre på hvorfor dette problemet dukket opp. Det kan være noen personer fra en bydel som begynner å oppholde seg i sentrum. De knytter kontakter, og så sprer dette seg. Det er ikke store endringer som skal til før ungdommene begynner å trekke til sentrum. Det er noe som skjer med ujevne mellomrom, sier han.

- Bekymret for liten gruppe

Koordinator for samordning av lokale kriminalitetsforebyggende tiltak, Even Ytterhus, i Trondheim kommune sier at ungdommene i hovedsak er 15 til 18 år, men at noen få av ungdommene er yngre og eldre enn dette.

- Ungdommer skal og har rett til å være i byen. Dette er en forholdsvis liten gruppe som vi er bekymret for, men den kan bli større og det ønsker vi ikke, sier Ytterhus, som mener at det tidligere har vært et større problem enn det er nå.

- Når vi ser slike tendenser dukke opp så prøver vi å gå sammen for å gjøre noe med det. Det er et relativt lite miljø som vi nå er bekymret for, sier Ytterhus.

Camilla Wright, leder i uteseksjonen i Trondheim, mener også å ha sett en negativ utvikling det siste halve året.

- Ønsker en plass for å samles

- Vi ser at flere ungdommer helt ned i 13-årsalderen trekker inn til sentrum. Dette er problematisk for vi vet at Trondheim sentrum er en arena der ungdom lettere kommer i kontakt med blant annet rusmiljøene.

Wright og de andre ansatte i uteseksjonen er ofte ute og snakker med ungdommene.

- Det ungdommene forteller til oss er at de ønsker en plass for å samles. Men jeg tror også at noen av ungdommene er på jakt etter en spenning som de kanskje finner i dette miljøet.

Hun mener at kommunen, skolene og foreldrene må snakke sammen for å få bukt med dette problemet.

- Vi må ikke leve i en naiv tåke der vi tror at Trondheim er en liten by der lite skjer, det stemmer ikke. Det skjer også her, og dette er noe som må tas tak i, sier Wright.

- Det er ikke mye bråk

Flere ungdommer Adresseavisen snakket med ved Trondheim Torg onsdag bekreftet at det tidvis var mange samlet der på ukedagene. Anslagene varierte mellom 30 og 60 personer.

- Jeg synes det er dumt at alle ungdommer blir skåret over én kam. Mange foreldre er kanskje bekymret fordi de ikke vet hva vi driver med. Men vi er som en stor familie som har det sosialt, sier Julie Hagen Sagør, som avisen snakket med på telefon.

Flere på Torvet uttalte at det verken var salg av narkotika eller mye bråk i miljøet.

- Jeg synes det som sto i avisa var overdrevet. Vi kjøper kanskje en burger og snakker. Det er ikke så mye bråk, det er mest på kødd, sa en 16 år gammel gutt fra Sjetne skole.

Andre igjen kjente til voldsepisoden tirsdag kveld denne uka, og fortalte at det ofte kunne være små oppgjør i gjengene.

- Hvis du begynner å beefe og snitche (krangle og sladre, red.anm.), så blir det ofte bråk, sa ei jente på 15 år fra Rosenborg skole.

- Vi trenger en plass å være der vi ikke trenger å kjøpe noe for å få lov til å sitte, sier Julie Hagen Sagør (14). Foto: PRIVAT
- Det er bemerkelsesverdige store ungdomsgjenger fra forskjellige bydeler i Trondheim som trekker til sentrum, sier politioverbetjent Jan Erik Haugdal. Foto: ADRESSEAVISEN
Camilla Wright, leder i uteseksjonen i Trondheim, mener også å ha sett en negativ utvikling det siste halve året. Foto: ADRESSEAVISEN