Her er tiltakene som skal bedre forholdene:

Åpner 16 nye senger på gastrokirurgisk avdeling under kirurgisk klinikk. Effekten av økt sengetall skal evalueres.

Kjøper 5 nye plasser ved Selli Rehabiliteringssenter i Klæbu.

Kommunen finansierer 15 nye plasser ved Selli.

Videreutvikler bemanningssenteret, som tilbyr 70 årsverk, hovedsaklig sykepleiere.

Utarbeider ny beredskapsplan for å håndtere flere pasienter, i samarbeid med kommunen.

Beleggssituasjonen ved St. Olavs Hospital har i hele vinter vært meget høy. Pasientene har fått merke det ved at planlagte operasjoner og behandling må utsettes. Leger og sykepleiere er frustrerte over presset, som gjør at de bruker mer tid på logistikk og byråkrati enn på pasienten.

Les også: Sengekapasiteten ved St. Olav er sprengt

Les også: - Sykehusleger gjør sitt beste

Dramatisk i vinter

– Det var dramatisk for to uker siden, innrømmer Nils Kvernmo. Da hadde sykehuset for mange pasienter inne. Toppen skyldtes en forventet sesongvariasjon grunnet influensaepidemi og bruddskader etter glatt føre. Vanlige innleggelser på vinteren. I tillegg handlet det om at ti prosent av sykehusets senger var opptatt av utskrivingsklare pasienter som heller skulle hatt en sykehjemsplass eller hjelp hjemme.

– Denne uken har vi i underkant av 20 utskrivingsklare daglig. Halvparten av det vi hadde da. Vi håper at dette betyr at toppen er i ferd med å avta. Erfaringer tilsier at den skal flate ut, men jeg vet at den kommer tilbake på et tidspunkt.

Samarbeid med kommunen

– Vi har hatt en konstruktiv dialog med Trondheim kommune og jobber nå med en felles beredskapsplan for å håndtere dem som er utskrivingsklare. Målet er å klare å være fleksible og kunne øke antall sykehjemsplasser når behovet oppstår.

Per nå ser ikke sykehusledelsen nødvendigheten av å gå videre med planene om å drive eget sykehjem ved St. Olav. De har derimot lovet fem plasser ved Selli Rehabiliteringssenter i Klæbu som skal benyttes når sykehuset er fullt.

– Vi har ikke avtale med Trondheim kommune om at de skal betale for disse ekstra plassene. Regningen må sykehuset ta, og det er vårt styre orientert om.

Les også: St. Olav truer med å starte eget sykehjem

Ambisjonene øker

Sykehusets kapasitet handler om nok leger og sykepleiere til å ta seg av pasientene i hver seng. Til å avhjelpe svingninger i pasienttilfang og sykefravær blant egne ansatte har sykehuset et eget bemanningssenter bestående av 70 årsverk, hovedsakelig sykepleiere.

De fleste av disse har generell kompetanse.

– Vi må se på hvordan vi raskt skal kunne bemanne opp, og også bruke bemanningssenteret til å øke vår kapasitet, sier Kvernmo.

Og på sikt må kapasiteten økes. Med eldrebølgen følger større behov for behandling, også i sykehus. Selv har sykehusdirektøren sagt at aktiviteten ved St. Olav øker med to til fire prosent årlig.

– Vekstrater som følge av befolkningsutviklingen er én ting. I tillegg kommer kravene om at sykehusene skal utrede og behandle pasientene raskere, og i løpet av året vil langt flere få behandlingsgaranti. Alt dette vil påvirke oss i fremtiden.

Feilaktig kritikk

Sykehusdirektør Nils Kvernmo har registrert at et enstemmig bystyre i Trondheim har rettet hard kritikk mot sykehuset for utskrivingspraksisen av pasienter som skal tilbakeføres til kommunal omsorg. Fra politisk hold i kommunen er det flere ganger antydet at St. Olav skriver ut pasienter for tidlig, og at mange av dem ikke er friske nok til å sendes tilbake til det kommunale omsorgsapparatet.

Sykehusdirektøren mener denne kritikken er direkte feil.

– Jeg tar ansvaret for at det har skjedd avvik i våre kommunikasjonsrutiner ved enkelte utskrivinger av pasienter som skal tilbake til Trondheim kommune, dette ordner vi nå opp i. Men det er direkte feil når politikerne kritiserer oss for å skrive ut pasienter for tidlig.

Skriver ikke ut tidlig

Tall fra Norsk Pasientregister, Helsedirektoratet viser at St. Olav har lengre liggetid for pasienter før de er meldt klare for utskriving, enn de andre sykehusene i landet.

– Alle andre sykehus har redusert tiden utskrivningsklare pasienter ligger på sykehuset etter at de er ferdig behandlet, men etter samhandlingsreformen har denne liggetiden ved St. Olavs Hospital økt. Og vi har landets laveste andel av reinnleggelser. Tallene viser at vi ikke skriver ut pasienter for tidlig, sier Kvernmo.

Kvernmo erkjenner at det har vært utfordringer rundt kommunikasjonen mellom sykehuset og kommunen ved utskriving, men sier dette nå er rettet opp i.

– Dette har vi etablert rutiner rundt, og i januar har vi ingen avvik på dette. For meg er det viktig å understreke at beslutningen om å skrive ut pasienter er en faglig vurdering, og den er aldri styrt av direktøren ved sykehuset. Legene har klar beskjed om å ikke gå på akkord med det de mener er faglig riktig når pasienter skal skrives ut av sykehuset. Våre tall viser at vi ligger på en moderat linje når det gjelder å skrive ut pasienter, sier Kvernmo.