Det viser en undersøkelse gjennomført av Sintef. Under halvparten av synshemmede er yrkesaktive, og den andre halvparten har sjelden fullført videregående.

– Yrkesaktive synshemmede har ofte høy utdanning fordi arbeidsgiverne krever mer av dem. Det virker som de må kompensere for nedsatt synsevne med høyere utdanning, sier Thale Kvernberg Andersen, prosjektleder for undersøkelsen.

– Nedsatt funksjonsevne, betyr ikke nedsatt arbeidsevne, slår hun fast.

Et mål å fullføre

En av grunnene til at mange synshemmede ikke fullfører videregående er fordi de kan få fritak for blant annet engelsk og matte, noe som kreves for å få studiekompetanse.

– Det hjelper ikke for det senere yrkeslivet om man får fritak fra fag på videregående. Fullført videregående utdanning er grunnleggende for å få generell studiekompetanse, noe som er nødvendig for å ta en utdanning innen yrker man kan mestre godt med en synshemming.

Sverre Fuglerud er seksjonsleder i Norges Blindeforbund og mener at fritak fra fag burde unngås så langt det lar seg gjøre, men at det fortsatt burde være mulig å søke fritak i enkelttilfeller.

– Det finnes tilfeller der det er nødvendig å få fritak for noen fag, eller der eleven burde få lengre tid på å fullføre videregående. I de tilfellene bør en ekstern instans komme inn og gjøre en ekstra vurdering og gi råd og informasjon til de involverte når det er ønske om å gi fritak for fag, sier Fuglerud.

– Dette for å ha en sikkerhetsventil i disse tilfellene. Det skal være veldig nøye vurdert, for det må ikke bli en hvilepute å utsette eller få fritak fra fag, legger han til.

Uheldig å velge bort fag

Cathrine Børnes, avdelingsdirektør i Utdanningsdirektoratet, mener det er svært uheldig dersom elever velger bort enkelte fag.

– Alle elever har rett til tilpasset opplæring i henhold til opplæringsloven. Dersom elever velger å ikke ta alle fagene, bør han eller hun få rådgivning fra skolen om konsekvensene, sier hun.

– Søknader om reduksjon av opplæringsløp skal bare imøtekommes der det foreligger tungtveiende grunner, avslutter Børnes.

Thale Kvernberg Andersen er prosjektleder for undersøkelsen om yrkesaktive synshemmede. Foto: Pressefoto