– Helsedirektoratet har på dagens kriseutvalgsmøte bestemt å anbefale hele befolkningen å la seg vaksinere etter at risikogruppene har fått vaksine, sa helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) på en pressekonferanse fredag.

Helsemyndighetene regner med at vaksineringen av risikogruppene er gjennomført rundt midten av november.

– Vaksineringen av resten av befolkningen vil starte fra midten av november, og skje fortløpende utover i november og desember, og kanskje også fram til jul, sier Strøm-Erichsen.

Hun opplyser også at kapasiteten skal økes på fastlegekontorene i hele landet for å få gjennomført vaksinasjonen på kortere tid.

Begrense smitte

– Vi anbefaler vaksinen til alle for å begrense smitten. I tillegg viser ny kunnskap at én av tre som blir innlagt på intensivavdeling på sykehus med influensa A (H1N1), ikke har annen kjent underliggende sykdom, sier helsedirektør Bjørn-Inge Larsen.

Husstandsmedlemmer og nærkontakter til personer i risikogruppene, særlig barn under seks måneder og svinebønder vil stå først i køen. Etter hvert vil hele befolkningen få tilbud. Når vaksinasjon av andre enn risikogruppene vil komme i gang, vil variere fra kommune til kommune.

– Vaksinen etterspørres nå i alle land, og Norge er i en privilegert situasjon og får tidlige leveranser. Vi sender ut vaksinene så fort vi får dem til landet, sier Larsen.

Ti døde

Til nå er det rapportert om godt over 2.000 tilfeller av svineinfluensa i Norge. Ti personer har mistet livet, blant annet en toåring. Norge har høyere dødstall enn både Sverige og Danmark.

– Det er bekymringsfullt at dødstallet er såpass høyt, selv om det er en mild sykdom for de aller fleste, sier overlege Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet.

Siden 1. september er det registrert 142 innleggelser på sykehus, derav 27 på intensivavdeling. Helsemyndighetene antar at over 100.000 nordmenn har eller har hatt sykdommen til nå.

– Hvor rask økningen blir og om dette er begynnelsen på hovedbølgen, kan vi ikke si sikkert nå. Fremdeles er det slik at det aller viktigste folk kan gjøre er å være bevisst de generelle hygienerådene: vaske hendene, hoste i albukroken og hold deg hjemme hvis du selv blir syk, sier Bjørn-Inge Larsen.

Én av fem ønsket vaksine

Folkehelseinstituttet har uttrykt bekymring over en meningsmåling der 64 prosent sier de ikke vil vaksineres mot svineinfluensa. Undersøkelsen som Respons gjennomførte for Aftenposten denne uken, viser at bare 21 prosent sier et klart ja til å ta vaksinen.

– Jeg håper langt flere tar imot tilbudet når de får det. Både for å beskytte seg selv, men ikke minst på grunn av flokkbeskyttelsen, sier overlege Bjørn Iversen.

Fire av ti som sier nei til vaksine i undersøkelsen, begrunner standpunktet sitt med at de ikke tilhører noen risikogruppe.

– Vi kan ikke forutsi hvilke grupper som blir alvorlig syke. Det er en av grunnene til at vi anbefaler vaksinen til alle, sier overlege Bjørn Iversen.

Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen under fredagens pressekonferanse i Oslo om svineinfluensasituasjonen. Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIX